Skip to main content
közigazgatás: magyar

Zöld Könyv: a közszolgálat etikai kódexe

Szerző: 2013. július 19.No Comments

„A kormánytisztviselők magánéleti viselkedését is szabályozza az a Zöld könyv, amely – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára szerint – az eddigi íratlan etikai szabályokat foglalta össze. A szeptember elsejétől hatályos iránymutatásról Bíró Marcell az InfoRádiónak azt mondta: a kódex rendelkezései elsősorban a kormánytisztviselők munkavégzésére vonatkozik. Árva János, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint, tájékoztatásnak nem rossz, de majd csak a bevezetés után fogják látni, hogy mennyire működik a gyakorlatban.

Elfogadták a Zöld könyvet és az etikai kódexet, amelyek általános viselkedési formákat rögzítenek, és a hivatallal összefüggő viselkedést szabályozzák. Bíró Marcell úgy fogalmazott ez egy ajánlás, amelyet a kormány készített nemzetközi tapasztalatok alapján köztisztviselőknek.

Galló Istváné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökével ellentétben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára nem tartotta „félelmetesnek” a zöld könyvet, amely már nemcsak a kormánytisztviselőkre, hanem a közalkalmazottakra is vonatkozik.Hozzátette, hogy az eddigi gyakorlat alapján készítették, és a józan ész határait nem lépték át.

Kiemelte: a cél a munkahelyen és a magánéletben a hivatalra hatással lévő viselkedés szabályozása és nem az, hogy öltözködési szabályokat állítsanak fel. Az etikai kódexben továbbá hangsúlyt kapott a munkavégzés formái és az önkényes viselkedés szabályozása.

A Zöld könyvvel együtt etikai kódexet június 21-én fogadták el, és szeptembertől már alkalmazhatják a köztisztviselők. Bíró Marcell szerint nem kell tartaniuk például obudsmani figyelmeztetéstől, mert a kódex hivatal méltóságának megőrzését szolgálja, és csupán azokat a viselkedéseket szabályozza, amelyek aláássák a hivatal tekintélyét.

Árva János az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy majd évente felülvizsgálják a dokumentumot, és csak azokon a pontokon változtatnak, amelyek nem működnek a gyakorlatban. Elégedett volt az etikai kódex-szel, mivel az a törvényben megszabott viselkedés korlátozásánál nem megy tovább.

A szakszervezet elnöke sem tartotta aggályosnak a magánélet szabályozását. Hozzátette: a közért tevékenykedőknek vállalniuk kell, hogy a magánéletben sem hoznak szégyent hivatalukra.”

Forrás:
Etikai kódex szabályozza az önkényes főnököket; Inforádió; 2013. július 17.