közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikaszakirodalom

Nyílt kormányzati adatok : A nyílt kormányzati adatok kezdeményezéseinek empirikus elemzése

Szerző: 2013. augusztus 1.No Comments

„A nyilt kormányzati adatok (Open Government Data – OGD) kezdeményezései, és különösen a nyílt adatok portáljai, a 2000-es évek közepe óta számos OECD- és nem OECD-országban megjelentek a helyi és központi kormányzat szintjein. Lényeges, hogy megértsük azokat az előfeltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy ezeket az általános célok eléréshez szükséges hatékony és hatásos módon valósítsák meg. Ez különösen igaz a nyílt adatok kezdeményezéseinek a nyílt kormányzati intézkedésekben betöltött fontos szerepe miatt.

A tanulmány kiemeli a nyílt kormányzati adatok kezdeményezéseit alakító legfontosabb elveket, fogalmakat és feltételeket, továbbá a megvalósításuk során fellépő problémákat. Hangsúlyozza a nyílt kormányzati adatok és az adatelemzés által megnyíló lehetőségeket, de figyelmeztet is a nehézségekre.

Végül az alapvető fogalmak és ügyek elemzése elvezet a nyílt kormányzati adatokkal kapcsolatos kezdeményezések empirikus elemzéséig, Idáig nem nagyon elemezték és bizonyították ezeknek a törekvéseknek a hatását és hasznát.. A tanulmány módszertant javasol ennek orvoslására. A módszertan áll egy ex-ante és ex-post alkalmazandó elemzési keretből, és egy összegyűjtendő adatkészletből, melyet az egyes OECD-országoktól kell beszerezni. A szerzők véleménye szerint így lesz lehetséges egy összevető, hiteles, közös metrikát kialakítani.”

Forrás:
Open Government Data : Towards Empirical Analysis of Open Government Data Initiatives; Barbara Ubaldi; OECD Working Papers on Public Governance; ISSN : 1993-4351 (online), DOI :10.1787/19934351; 2013. május 27. (pdf)