Skip to main content
közigazgatás: magyar

Élethosszig tartó tanulás a közigazgatásban is

Szerző: 2013. augusztus 5.No Comments

„Ahogy az életben egyre több területen jellemző az állandó tanulás, továbbképzéseken való részvétel, így van ez a közigazgatás területén is. A most indult Közszolgálati Egyetem nem csak a fiatalok nappali képzését biztosítja, hanem az idősebb dolgozók szakmai továbbképzését is koordinálja-jelentette ki Varga Zsolt igazgató, a Somogy Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának vezetője a Rádió Orient műsorában. A vezető a nyugdíjrendszer átalakítását sikerágazatnak tartja, amellyel az érintettek jártak jobban. Somogyban, ahol sok a kisnyugdíjas, nemcsak az átlagnyugdíj emelkedett, hanem sokan részesültek méltányossági nyugdíjemelésben is.

A Rádió Orient vendége szerint a nyugdíjágazat a sikeres ágak közé tartozik, az igazgató jónak tartja a 2011-13 közötti átalakításokat. Emellett támogatta a magánnyugdíj megszüntetését és a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását is. A rokkantak kivezetését az ellátásból és egy másik rendszerbe történő áthelyezését szintén támogatandónak nevezte Varga Zsolt. Az átalakításokkal szerinte az érintettek is jobban jártak. A nyugdíjak reálértéke számottevően emelkedett, az ellátások biztonságosabbá váltak – szögezte le.

Somogy megyében is sok a kisnyugdíjas, akik 50-60000 forintból élnek, ezért nagyon fontos, hogy nemcsak az átlagnyugdíj emelkedett, hanem méltányossági nyugdíjemelésre is lehetőségük volt. A rászorultak, akik 70.000 Ft alatti nyugdíjból élnek, havi 5-6 ezer Ft emelést is kaphatnak. A szakember jelentős előrelépésnek tartja, hogy az ’56-os események meghurcoltjainak, börtönre ítéltjeinek kompenzálására is lehetőség nyílt. Somogyban is több tucat ilyen nyugdíjas kapott kompenzációt, ami erkölcsileg és anyagilag is indokolt volt.

Az igazgatónak a kormányhivatal integrációjával kapcsolatban pozitív tapasztalatai vannak, szerinte ezt a rendszert kell folytatni. A járások kialakítása is szervesen kapcsolódik a rendszerhez. Az átalakítás előtt a közigazgatás teljesen szétesett volt, állam működött az államban. Ez a természetes, hogy van egy kormányhivatal és az irányítja az összes szervezetet – szögezte le az igazgató.

Az embereknek meg kell szokniuk, hogy a kormányablakok reggeltől estig nyitva vannak. A nyugdíjágazat szervesen nem integrálódott a kormányablakba, de ha őket keresik fel ilyen üggyel, akkor nem küldik el, továbbítják az anyagát a Nyugdíjfolyósító Intézethez. Nagyon kevés a panasz, pedig több ezer ügyfelük van, de a kollégák emberségesen és nagy szaktudással járnak el-ismerte el Varga Zsolt. Ezt az ONyF felmérései is alátámasztják, mért és valós adatok bizonyítják ügyfeleik elégedettségét.

Az igazgató megerősítette, hogy az élethosszig tartó tanulás egyre fontosabbá válik,neki is kötelező volt a közigazgatási szakvizsga, hiába volt diplomája. A folyamatos tanulás beosztottaknak és vezetőknek elengedhetetlen. Széles a paletta, a nyugdíjbiztosításnál a változásokról rendszeres továbbképzést tartanak, a közigazgatásnál szintén, itt most kiemelkedtek az ügyfélkapus képzések. A most indult Közszolgálati Egyetem integrálja nemcsak a fiatalok nappali képzését, hanem az idősebb dolgozók képzését is koordinálja. Képzések vannak önkéntesek és kötelezők is, helyben és a fővárosban, ahová biztosítják az utazási feltételeket. Ráadásul most új életpálya minősítési rendszert vezetnek be, amely szervesen illeszkedik az új egységes közigazgatási rendszerbe.

Az interjú kapcsán elhangzott, hogy Varga Zsoltot megválasztották a Magyar Kormánytisztviselői Kar területi elnökévé, melynek Dr. Jávor András lett az országos elnöke. „Ez szakmai érdekvédelmi szervezet, de nem szakszervezet, mely országos szinten egy év alatt mindenhol megalakult. Somogyban kétezer körüli tisztviselőt jelent, akinek az érdekeit képviseli” – ismertette az igazgató. Elkészült az etikai kódex, melyet nagy többséggel hagytak jóvá, amelyben makulátlan szakmai pályafutást fogalmaztak meg elvárásként, de ami egyben garanciát ad a kormányzati tisztviselők megvédésére is.”

Forrás:
Élethosszig tartó tanulás a közigazgatásban is; OrientPress; 2013. augusztus 1.