gazdaságközigazgatási informatikaművelődés

Google Térképre költöznek a kulturális események és közintézmények a XI. kerületben

Szerző: 2013. augusztus 5.No Comments

„A szolgáltatást a kerületi vállalkozások: szórakozó- és vendéglátóhelyek, a kulturális városközpont galériái és kiállítóhelyei is igénybe vehetik majd.

Újbuda Önkormányzata Európai Uniós támogatásból új térinformatikai rendszert hoz létre. A Google Maps alapú kerületi „kisokosban” nem csupán a közintézmények (óvodák, szakrendelők, posták) lesznek elérhetők, de a kerületi kulturális események, rendezvények is a térképre kerülnek. A kerületi vállalkozások az átadást követően maguk bővíthetik majd a térképes adatbázist, a felhasználók pedig a Facebook-on, vagy a Twitter-en ajánlhatják, értékelhetik kedvenc újbudai szolgáltatójukat, vagy közösségi helyüket. Az önkormányzat honlapja alatt elérhető rendszer béta változatát dr. Hoffmann Tamás polgármester mutatta be, mely végleges formájában augusztus 20-tól lesz elérhető az érdeklődők számára az újbudai Önkormányzat portálján keresztül.

Újbuda térinformatikai rendszerének központi eleme a Google Maps térkép, az ide látogatóknak csak rá kell keresniük a közérdekű helyekre és intézményekre, eseményekre és rendezvényekre. Az Önkormányzat reményei szerint a kereskedők és szolgáltatók is megjelenítik majd magukat a térképen, sőt az oldal lehetőséget ad arra is, hogy maguk a látogatók rögzíthessenek helyeket és eseményeket a rendszerben. A térképen keresgélők a Google Maps minden megszokott szolgáltatását elérhetik az önkormányzat által fejlesztett változaton, így a felhasználók a térkép segítségével akár az útvonalat is megtervezhetik az elérni kívánt helyre.

Dr. Hoffmann Tamás, a kerület polgármestere a fejlesztéstől a helyi turizmus és a kkv-szektor fellendülését várja, hiszen az „online kisokos” legfőbb célja, hogy informálja és segítse Újbuda lakóit és a kerület iránt érdeklődőket. A polgármester szerint a fejlesztés segíti a helyi kulturális események, illetve pezsgő kulturális élet megismertetését is, hiszen az alkalmazás segítségével még több kerületi lakoshoz juthatnak el ezek az információk.

A rendszer szeptembertől alkalmas lesz a kerületi kerékpárutak térképnézetére, valamint képek és videók feltöltésére is. Az újbudai önkormányzat további fejlesztési tervei között szerepel, hogy az alkalmazás képes legyen a helyi hírek megjelenítésére és a hirdetéskezelésre, de fontos célja a kerületnek, hogy az újbudai információs rendszer viszonylag gyorsan ios és android rendszereket is elérhetővé váljon. A legújabb trendeknek megfelelően a kerületi „kisokos” természetesen rendelkezik mobil és tablet eszközökre optimalizált változattal is. ”

—————-

„Újbuda Önkormányzata az Újbuda Kulturális Városközpont keretei között új térinformatikai rendszer fejlesztését kezdeményezte, amely korszerű, Google Maps alapokra épülő fejlesztésként informálja és segíti a kerület lakóit. Az internetes kerületi kisokosban nem csupán a közérdekű intézmények, szolgáltatások lesznek kereshetőek, de kerületi események, rendezvények is a térképre kerülnek majd.

Török Gábor az informatikai projekt vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a rendszerhez szükséges adatbázisok már korábban is rendelkezésre álltak, de az új technológiával jobban kereshetővé válnak az adatok, az útvonaltervezéssel, azonnali térkép megjelenítéssel pedig egy kiváló tájékozódási eszközt adnak a felhasználó kezébe.

– Többek között olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy hol találhatunk meg egy intézményt, vagy egy szolgáltatót, meddig van nyitva, van-e a közelében posta, fodrász, vagy bármilyen olyan hely, ahol el akarunk intézni valamit – mesélt a kisokos hasznáról a szakember. A rendszert az önkormányzat a közösségi funkcióval szeretné élőbbé tenni. Vállalkozások regisztrálhatják magukat az oldalon, szórakozóhelyek adhatnak hírt programjaikról, koncertjeikről, ami a fiatalokat is bevonzhatja a portálhasználók körébe.

Hoffmann Tamás polgármester bevezetőjében elmondta, az frissen elkészült rendszer a kerület egy egy újabb információs csatornája, amely arra is lehetőséget ad, hogy bemutassuk, milyen értékeink vannak lakóhelyünkön. A mai online világban elengedhetetlen, hogy internetes felületen is lehessen tájékozódni, ez pedig akkor működik a legjobban, ha mindent egy helyen megtudhatunk – tette hozzá a kerület vezetője.

Kupper András kultúráért felelős alpolgármester azt emelte ki, a térinformatikai rendszer egyben fontos kulturális szolgátatás is lesz, hiszen a térképen nemcsak a közhivatalok, iskolák, hanem az önkormányzati és nem önkormányzati kulturális terek valamint programjaik is rögzíthetőek. Nagy előrelépés, hogy bárki visszajelezheti tapasztalatait. – Megírhatják, hogy ez a koncert tetszett, a másik kiállítás csapnivaló volt, vagy éppen jelzik, ha nem oda valónak találnak egy helyet. Ezzel az interaktivitással folyamatosan emelhetjük Újbuda kulturális életének színvonalát – jelentette ki az alpolgármester.

A térinformatikai rendszer 2-3 hét múlva startol a terkep.ujbuda.hu címen, jelenleg a rengeteg adat rögzítése zajlik. A projekt befejezéséig több modullal is bővül a rendszer. Hamarosan elkészül egy gyors és intelligens mobil alkalmazás, melynek épp a tesztelését végzik a szakemberek, de a kerékpárutak megjelenítése és a médiatár is segíti majd a tájékozódni vágyókat. Az utóbbi funkció lehetővé teszi, hogy az eseményekhez, helyekhez képgalériákat, videókat töltsünk fel. A Középtávú tervek között pedig a közlekedési információk, dugófigyelők megjelenítése is szerepel. ”

Forrás:
Google Térképre költöznek az újbudai kulturális események és közintézmények; MTI Önkormányzati Sajtószolgálat; 2013. július 30.
Google alapú kisokost fejlesztett a kerület; Újbuda/Újbuda TV; 2013. július 29.
Lásd még:
Újbuda Önkormányzata informatikai stratégiája 2012-2015; Komunáldata Kft. (pdf)
Budapest XI. kerület, Újbuda Önkormányzata térinformatikai rendszer (más célú rendszer)