közigazgatás: magyar

A gárdonyi járási hivatal mindennapjai

Szerző: 2013. augusztus 7.No Comments

„Fejér megyében három helyszínen, Dunaújvárosban, Martonvásáron és Székesfehérváron nyílik idén kormányablak, de jövő év közepére elkészül a gárdonyi integrált ügyfélszolgálat is tíz munkaállomással, a kiépítést várhatóan felújítás kíséri. December 31-ig kell önkéntes mentőcsoportoknak felállniuk, a helyi katasztrófavédelmi feladatok ellátására 30-40 fő lesz mozgósítható. A másfél éve leállt Velencei-tó kapuja projektet új kivitelező fogja 10 hónapon belül az eredeti terveknek megfelelően megvalósítani, a 1,5 milliárdos beruházás a környék üdülőforgalmát jelentősen élénkítheti. A Gárdonyi járás fejlesztéseiről Sági Tibor hivatalvezető számolt be a Rádió Orient műsorában.

Gárdony városa a ’80-as évek óta a Velencei-tó üdülőkörzeti központjaként funkcionál, a ’90-es években kistérségi központ lett. 2013 óta a Gárdonyi járáshoz 2 város és 8 község tartozik, a 34 fős személyi állományú Járási Hivatal a szakigazgatási szervekkel együtt a legnagyobb településen, Gárdonyban található, de március óta a tó északi partján, Pákozdon is működik egy kirendeltség.

A kormányablak ügyintézői képzésen a hivatal 19 dolgozója már sikeresen vizsgázott, várhatóan 2014 tavaszán kezdődik az integrált ügyfélszolgálat kiépítése, és az év közepére üzemkész lesz a 10 munkaállomás. Bár az elhelyezéssel gondok adódhatnak, mivel egy épületen osztozik a törzshivatal okmányirodája, hatósági osztálya, de a gyámhivatal és az önkormányzat is ott található. A rendelkezésre álló hely szűkössége mellett további nehézséget jelent a fűtés optimalizálása. „Mire a kormányablak kialakításra kerül, az egész épületet teljes felújításnak kell alávetni, hőszigeteléssel, nyílászáró cserével, akadálymentesítéssel” – hangsúlyozta Sági Tibor hivatalvezető.

Az okmányiroda gépjárművekkel és személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézést folytat, a hatósági osztály szociálpolitikai és szabálysértési ügyek mellet a közművesítéssel, környezetvédelemmel és zajszennyezéssel kapcsolatos feladatokat lát el, március 1-jétől pedig állampolgársági ügyekkel is foglalkozik. A munkaügyi kirendeltség korábban Martonvásár járás nagy részét is ellátta, ám a júliustól megtörtént területi igazítások nem okoztak számbeli eltérést a lakosságot tekintve, az álláskeresők száma 1290 fő, az országos átlagot tükrözi.

A járás 30 000 fős állandó lakossága mellett az üdülőtulajdonosok ügyei többletfeladatot rónak a hivatalra. A megnövekedett ügyfélszámhoz hozzájárulnak budapesti, székesfehérvári lakosok, illetve a strandi lopások áldozatai is, akik pénzükkel együtt személyi okmányaikat is őrizetlenül hagyták, s azok pótlásáért fordulnak a helyi okmányirodához. „Két-három hétre előre tudnak csak az ügyfelek bejelentkezni” – mondta el Sági Tibor, majd hozzátette, ha csak a helybeliekkel foglalkoznának, akkor várakozási idő nélkül zajlana az ügyintézés.

A járási hivatalvezető az elmúlt félév eredményeit tekintve kifejtette, az elhelyezés, a fizikai-technikai feltételek biztosítása az önkormányzatok – és egyes településeken helyi vállalkozók – segítségével sikeresen megtörtént. A gárdonyi munkaügyi kirendeltséget új építésű komfortos épületben helyezték el, ez jelentős előrelépés az elhelyezési fejlesztések terén. Az elavult eszközök, számítógépek cseréje folyamatos. Sági Tibor a hivatal indulásának egyik legfontosabb teendőjét a munkaerő összekovácsolásában látta: „Mindig fontosnak tartottam, azt hogy a dolgozók egy olyan munkatársi viszonyba legyenek egymással, ami azt eredményezi, hogy nem gyomorgörccsel jönnek be a hivatalba, hanem jókedvűen, egymást tisztelve és becsületben tartva.”

A további teendők között szerepel a tömegközlekedés javítása Pákozd és Szabadegyháza irányából, mivel jelenleg csak átszállással, Székesfehérváron keresztül lehet a járásközpontba eljutni.

Január 26-án megalakult a Helyi Védelmi Bizottság, amely a hóhelyzetben kiválóan látta el a feladatát. Emellett december 31-ig kell megszervezni egy közel 40 fős önkéntes mentőcsoportot a járás településein működő civil szervezetek bevonásával. A polgárőrökből, önkéntes tűzoltókból, helyi vöröskeresztesekből összeálló csapatot katasztrófavédelmi feladatoknál lehet majd mozgósítani.

A Járási Hivatal vezetője kiemelte az idei fejlesztések közül a kápolnásnyéki óvoda bővítését, a Velencei-tó déli partján kiépített kerékpárutat, a 70-es főút mentén állatvédelmi okból emelt védvonalat. „Sok a kisebb jellegű beruházás, amely javítja a település lakóinak életminőségét.” Így például a Szabadegyházán átadott település kemencéjét baráti társaságok és közösségi összejövetelek alkalmával bárki igénybe veheti.

A járás legnagyobb fejlesztését, a másfél éve leállt Velencei-tó kapuja projektet új kivitelező vette át, aki 10 hónapon belül az eredeti terveknek megfelelően fogja megvalósítani. A 1,5 milliárdos beruházás a környék üdülőforgalmát jelentősen élénkítheti…”

Forrás:
Az üdülők miatt nagy forgalmat bonyolít a gárdonyi hivatal; OrientPress; 2013. augusztus 6.