Skip to main content
közigazgatás: magyar

Ásó, kapa, nagyharang: a közszolgálat egy életre szól

Szerző: 2013. augusztus 8.No Comments

„A közigazgatás és a versenyszféra között továbbra is óriási szakadék húzódik: az anyagi megbecsülés nagyobb a versenyszférában, a közigazgatásban inkább az erkölcsi elismertség van előtérben. „Lépésenként haladunk, szorosan a versenyszféra nyomában vagyunk” – emelte ki a Rádió Orient műsorában Szegedi Piroska. A KIM személyügyekért felelős helyettes államtitkára az új életpályamodellel kapcsolatban elmondta, nem a klasszikus típusú pályára állításról van szó – hisz fiatalok és a közigazgatás akár egész életen át együtt maradhatnak.

Szegedi Pirosa a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium (KIM) személyügyekért felelős helyettes államtitkári pozíciójának átvételekor egy működő- és fejlődőképes, jó állapotú szervezettek szembesült. A személyi, szervezeti és módszertani változások pontos menete még nem kristályosodott ki, jelenleg szervezeten belüli átszervezésekkel oldják meg a helyzetet. A Rádió Orient vendége fő célként a közigazgatás és versenyszféra közötti óriási szakadék ledolgozását nevezte meg. „Az anyagi megbecsülés továbbra is nagyobb a versenyszférában. A közigazgatásban inkább az erkölcsi elismertség van előtérben. Lépésenként haladunk, szorosan a versenyszféra nyomában vagyunk” – hangsúlyozta Szegedi.

„Közszolgák nélkül az állam egy üzemanyag nélküli gépezet” – hangsúlyozta az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége. Szegedi elmondta, kevés üzemanyaggal jól működő emberekkel igyekeznek feltölteni a szervezetet. „Nálunk a munkaidő addig tart, amíg a feladat nincs kész. Az elköteleződés és a hivatástudat az első, ami a pályán tartja az embereket” – jelentette ki a helyettes államtitkár. Hozzátette a munkatársak képzettségét és fejlesztését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem támogatja. „E téren utol akarjuk érni a francia közigazgatást” – utalt a képzések emelkedő színvonalára a vendég.

A fő célok kitűzésével, július 31-től indult el az új teljesítményértékelési rendszer. Július végéig minden vezető a munkaköri leírások alapján 3 célt jelölt ki, amely alapján december végéig értékeli beosztottjait. Az értékelés alapján a következő évre minősítést kapnak a köztisztviselők – így a teljesítményük bérükben is megmutatkozik. A közigazgatási életpályamodell fő elemének bevezetése nem jár óriási többletterhekkel. Szegedi Piroska elmondta, egy-egy vezetőnek maximum 20 beosztottat kell véleményeznie. „Ez nem jelent nagy terhet. Emellett az értékelést a KIH weboldalán keresztül, elektronikusan végezzük” – magyarázta a közigazgatási rádió vendége. Szegedi hozzátette, a létszámgazdálkodás miatt a költségvetésnek továbbra is szüksége van a bértáblára.

Szegedi a munkaköralapú rendszer és a teljesítményértékelés közötti összefüggésekről is szót ejtett. A helyettes államtitkár elmondta, most zajlik a munkakörök felmérése. „Jelenleg sokan különböző megnevezésekkel azonos munkát végeznek. A jövőben munkakörkatasztereket fogunk létrehozni, egységesíteni fogjuk a bonyolult rendszert” – mondta a személyügyekért felelős helyettes államtitkár.

„Mi vagyunk az első szűrő, nekünk kell kiválasztani a legjobb szakembereket. Amennyiben ez nem sikerül, elmarad a teljesítés” – emelte ki Szegedi. A fiatalok már az egyetemen és a főiskolán hozzászoknak a teljesítményértékeléshez – az új rendszer inkább az idősebbeknek fog nehézségeket okozni. A vendég fő célként a közigazgatás vonzóbbá tételét nevezte meg. A helyettes államtitkár ösztönzésként emelte ki a Magyar Közszolgálati Ösztöndíjprogramot, amely során a fiatalok 10 hónapos gyakornokság alatt ismerkedhetnek a szférával. „Új típusú pályára állításról beszélünk: a fiatalok és a közigazgatás akár egész életen át együtt maradhatnak, jöhet az ásó kapa nagyharang” – beszélt a közszolgáltatás új vérkeringéséről a Rádió Orient vendége. Hozzátette, az életpályamodell sikeressége többek között az ország teljesítőképességétől függ. „A kidolgozott rendszert folyamatosan csiszolgatjuk, alkudozunk a kormánnyal. A lehető legtöbb anyagi ösztönzést kívánjuk kiszorítani” – zárta szavait Szegedi Piroska.”

Forrás:
Ásó, kapa, nagyharang: a közszolgálat egy életre szól; OrientPress; 2013. augusztus 5.