közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Brüsszel agrárpénzeket szed vissza tőlünk

Szerző: 2013. augusztus 14.No Comments

„Szabálytalanul elköltött 54 milliárd forintot kér vissza az Európai Bizottság a tagállamoktól, Magyarországnak 2,5 milliárd forintot kell visszafizetnie. Az agrár-nyilvántartási rendszer és az ellenőrzés hiányosságai miatt veszítünk el uniós forrásokat.

Szabálytalan módon elköltött 180 millió euró (durván 54 milliárd forint) agrártámogatást kér vissza az Európai Bizottság az Európai Unió tagállamaitól, köztük Magyarországtól – jelentette be a brüsszeli testület.

A pénz csaknem harmadát, 60 millió eurót a briteknek kell visszafizetniük a közös kasszába, de Varsónak is jelentősen a zsebébe kell nyúlnia: Lengyelországnak 40 millió eurót kell visszaadnia Brüsszelnek. Mindkét ország esetében a földnyilvántartási rendszerben, az úgynevezett Meparban, a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerben, illetve a pénzek felhasználásának ellenőrzésében, a szankciók alkalmazásában és a helyszíni ellenőrzésekben találtak hiányosságokat.

Brüsszel ez alkalommal összesen 14 ország esetében döntött a már folyósított agrártámogatások visszafizettetéséről.

Magyarországnak, szintén a Mepar hiányosságai miatt, mintegy 5 millió eurót (másfél milliárd forintot) kell visszafizetnie az uniós kasszába. Emellett pedig Budapestnek körülbelül 3,2 millió euró (közel 1 milliárd forint) vidékfejlesztési támogatást is vissza kell adnia azért, mert Brüsszel úgy látja, hogy Magyarország nem minden esetben ellenőrizte megfelelően a támogatási feltételek teljesülését, vagy azért, mert a támogatás mértékét nem megfelelően számították ki.

A döntés pikantériája, hogy egy nappal korábban a magyar kormány nevében Lázár János, az uniós pénzek elosztásának vezetője az uniós források lehívásának felgyorsításáról beszélt. Az államtitkár elismerte, hogy nem áll jól az ország a közösségi pénzek elkötésében, felhasználásában, de jelezte, hogy még augusztusban ki szeretnék írni a pályázatokat legalább 500 milliárd forintnyi forrásra.”

Forrás:
Brüsszel agrárpénzeket szed vissza tőlünk; Origo/MTI; 2013. augusztus 13.