közigazgatás: magyar

Komplett iparág kereskedik az uniós pályázatokkal

Szerző: 2013. augusztus 14.No Comments

„A kormánynak kell kiépíteni annak a rendszerét, hogy a pályázó miként teremtse elő a szükséges önrészt az európai uniós támogatású beruházásához – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. Csepreghy Nándor szerint a szabályok megváltoztatásánál Magyarország vállalja a konfliktust Brüsszellel.

Minél inkább csökkenteni kell a bürokráciát az európai uniós pályázatoknál – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára, aki a dokumentum alapú ellenőrzések megszüntetését is egy fontos feladatnak nevezte. Szerinte a végrehajtási intézményrendszerhez tartozó vizsgálatokat helyben kell elvégezni.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a kormánynak kell kiépíteni annak a rendszerét is, hogy a pályázó miként teremtse elő a szükséges önrészt. Tehát azt a pénzt, amit az utófinanszírozás miatt csak a beruházás végén kap meg a nyertes.

Csepreghy Nándor úgy fogalmazott: Brüsszelnek vannak szabályai a pályáztatással kapcsolatban, de ha ezek rosszak, akkor ezeket meg kell változtatni. A helyettes államtitkár szerint Magyarország élni fog javaslatokkal, adott esetben konfliktusokat is felvállalva az Európai Unióval.

A Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára rámutatott: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek és a jogutód intézménynek az lesz a feladata, hogy átlátható és a kormányzat által kijelölt módon használja fel az uniós forrásokat.

Elképzelhetőnek tartja, hogy az állam ingyen ír majd európai uniós pályázatokat ott, ahol kötelező a pályáztatás, mert – ahogy fogalmazott – a pályázatíró oldalon komplett iparág kereskedik a pályázatokkal, és a korrupció az uniós pénzek körül is tetten érhető.

Az illetékes hatóságok eddig is eljártak akkor, ha visszaéléseket tapasztaltak. Emlékeztetett arra, hogy nemcsak magyar, de európai uniós hatóságok is ellenőrizték a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tevékenységét.

A 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzését célzó akciótervről is szó lesz a kormány szerdai ülésén – erősítette meg a helyettes államtitkár. Csepreghy Nándor az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at egyelőre nem finanszíroz Brüsszel.

Úgy vélte: uniós jogvitákról van szó, a bizottság egyik legfontosabb problémája, hogy az építési beruházásoknál a magyar közbeszerzések esetében előírták a magyar mérnökkamarai tagságot, illetve a magyar nyelv tárgyalási szintű ismeretét. Hozzátette: még mintegy 500 milliárd forint fel nem használt forrás van Magyarország számára ebben a hétéves ciklusban. Hétfőn Lázár János államtitkár, aki augusztus óta kormánybiztosként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését is ellátja, jelentette be a sürgős akcióterv szükségességét.”

Forrás:
Csepreghy: Komplett iparág kereskedik az uniós pályázatokkal; Inforádió; 2013. augusztus 14.
Szakmailag nehezen értelmezhető Brüsszel kritikája; Origo; 2013. augusztus 13.