Skip to main content
Internetmédiatársadalom

Nőt akart a bankjegyre – trollok fenyegették meg

Szerző: 2013. augusztus 16.No Comments

„Caroline Criado Perez egyfajta mozgalmat indított, hogy egy angol írónő, Jane Austen kerüljön rá a tízfontos bankóra. Sikert ért el, de a netes trollok megkeserítették életét. A Twitter a zaklatásokat bejelentő gombot tervez bevezetni.

Caroline egyike azoknak a női közszereplőknek, akik a Twitteren egyre inkább elharapózó ún. „rape threat” trollkodásának estek áldozatul – tehát akik életüket, testi épségüket veszélyeztető fenyegetéseket kapnak online, és még a nemi erőszak szándékával is zaklatják őket. A Twitter – többek között ezen nagy port kavart események hatására – az egyre kezelhetetlenebbé váló online „bullying” (zaklatás) jelenséget visszaszorítandó, végre beígérte a Report Abuse gombot (a gyalázkodás, zaklatás bejelentésére szolgáló gombot) – ám sokak szerint ez nem lesz elég.

Caroline Criado Perez lobbista egyébként nem a férfielítéltek kollektív kasztrálása mellett kampányolt, mint arra az indulatokból következtetni lehetne – a feminista aktivista azt tűzte ki célul: eléri, hogy egy nő, méghozzá a népszerű Jane Austen író kerüljön a 10 fontos bankjegyre. Criado Perez kampánya sikeres volt , egyes névtelen reakciók azonban megmérgezték ezt a sikert, és örökre megváltoztatták azt, ahogy az angolszász közvélemény a Twitterhez mint kommunikációs felülethez viszonyul.

Szakértők szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy a 21. században, önmagukat igencsak egyenjogúsítottnak tekintő nyugati társadalmakban ilyen népszerű a nők névtelenül történő minősíthetetlen gyalázása – és erre a legfőbb bizonyíték, hogy már nem csak labilis tinik lesznek öngyilkosok egy-egy összehangolt bullying hatására, hanem fontos női közszereplők online kommunikációját is megbénítja ez a sokkoló „rape threat” hullám.

Stella Creasy elsősorban angol Munkáspárti képviselő – mellesleg pedig egy szép fiatal nő. Ez, úgy tűnik, a szigetország polgárai egy része számára megemészthetetlen kombináció. „Intelligens” kirohanásaik színteréül természetesen szintén a Twittert választották. A Guardian szerint a mikroblog/közösségi oldal angol vezetője személyesen kért bocsánatot a kritikán aluli kifejezésekkel illetett, többszörösen erőszakkal fenyegetett politikustól: megígérték a „gomb” üzembe helyezését, illetve hogy új osztályt nyitnak alkalmazottaik körében, akik kifejezetten a trollokkal fognak majd foglalkozni.

A Twitternek amúgy most amiatt is fájhat a feje, hogy 3 angol újságírónő ügye már a Scotland Yardnál van: Hadley Freeman (Guardian), Grace Dent (Independent) és Catherine Meyer (TIME, Europe) bombafenyegetéseket kaptak a mikroblog site-on. Az üzenetet többek között Sara Lang is megkapta, az amerikai kampányokat bonyolító AARP social media managere, valamint Mary Beard, egy elismert történész. Egyébként nem csak liberális és munkáspárti női értelmiségiek kapnak online fenyegetéseket – trolltámadás áldozatául esett például Katie Hartwill konzervatív aktivista is.

A Caroline Criado Perezt, illetve az őt támogató politikusokat, újságírókat, közszereplőket ért folyamatos virtuális zaklatás nem csak a Jane Austen-kérdésre irányította a világ figyelmét, hanem arra az újraéledő vitára is, mely az online platformok biztonságosságát újra és újra ütközteti a szólásszabadság elvével. Caitlin Moran, a londoni Times újságírója megfogalmazta a mindenkit aggasztó kérdést: „Ha még egy ilyen apró dolog is, mint egy kedves középosztálybeli vitácska arról, hogy rátegyük-e Jane Austen képét a tízfontos bankóra, ilyen fröcsögő trollkodást vált ki, mi lesz, ha majd a nagyobb témák kerülnek szóba?”

Kérdés persze az is, hogy a sokak szerint gyűlöletbeszédnek minősülő online zaklatás ellen elégséges megoldás-e a bejelentő gomb. Illetve hogy a Twitter vezetőinek a felelőssége-e, hogy a felhasználók egymás között mit művelnek ezen a nyilvános, vagy választás szerint félig nyilvános, platformon?…”

Forrás:
Nőt akart a bankjegyre – trollok fenyegették meg; Gát Anna; HVG.hu; 2013. augusztus 16.