Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatikatudomány

A földmegfigyelési műholdadatok 70 %-nál már az open data politika érvényesül

Szerző: 2013. szeptember 13.szeptember 15th, 2013No Comments

„Az Európai Űrügynökség ESRIN szervezeténél tartott jövő heti CEOS WGISS találkozó napirendjén szerepel többek között a Földmegfigyelő Műholdak Bizottsága (CEOS) adatpolitikai portáljának bemutatása. Ennek előzetes anyagát már észrevételezés céljából ezen a héten körözték. Az anyagból kiderül, hogy jelenleg 25 ország 107 földmegfigyelő műholdat üzemeltet vagy támogat, melyek együttesen 289 küldetés/érzékelő műszer kombinációt alkotnak. Mindezek 74%-ban már érvényesül az ‘open data’ politika.

A jövő héten, a kiadvány hivatalos bemutatását követően, HUNAGI tagsága és partnerei első kézből értesülhetnek az elérhetőségről és remélhetően a Fény-tér-kép konferencia idje alatt már megtekinthetőek a CEOS adatpolitikai portáljának adatai.
A portált a NASA Langley kutatóközpont rendszermérnöki irodájának munkatársa Brian D. Killough, PhD készítette a WGISS munkacsoporttal együttműködve. Az a következő adatokat tartalmazza:

  • Adatpolitikai összefoglaló táblázat
  • Műhold működési időtartamok
  • Hozzáférhetőség a felbocsájtás éve szerint
  • Hozzáférhetőségi kategóriák országról-országra
  • Érzékelő műszerek műszertípusonként és alkalmazási területeik

A CEOS szervezet 1984 óta koordinálja az űrből való polgári célú földmegfigyelést és célja a minél hatékonyabb koordináció, az adatcsere előmozdítása és a társadalmi haszon optimalizálása. Jelenleg 53 tagszervezete és társult tagja van amelyek űrügynökségek, nemzeti és nemzetközi szervezetek, akik aktív résztvevői a CEOS tervezési és feladatvégrehajtási tevékenységeinek…”

Forrás:
A földmegfigyelési műholdadatok 70 %-nál már az open data politika érvényesül; Remetey Gábor; HUNAGI Napló; 2013. szeptember 4.