Skip to main content
közigazgatás: magyar

Egyéves a KIH, lezárult a közigazgatás átszervezése

Szerző: 2013. szeptember 13.No Comments

„A közigazgatás minisztériumoktól induló és három év alatt a járásokig érő átfogó megújítása lezárult, az új rendszer stabilitásában pedig fontos szerepet játszik az egy éve létrehozott, egységes középirányítást ellátó Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) – mondta Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára a hivatal egyéves fennállása alkalmából Budapesten tartott rendezvényen.

Az átalakítások célja, hogy a közigazgatást közelebb vigyék az emberekhez és hatékonyabbá, takarékosabbá tegyék működését. Ennek jegyében már a kormányalakítást követően radikálisan csökkent a minisztériumok száma, majd pedig az összesen 600 minisztériumi háttérintézményből az átszervezések, összevonások eredményeként 300 maradt – mondta az államtitkár.

A szűkebben vett igazságügyi-közigazgatási területen tavaly nyáron kezdődött meg a KIH létrehozása a Wekerle Sándor Alapkezelő, a KIM Igazságügyi Szolgálat, a Nemzeti Közigazgatási Intézet, az Ecostat Kormányzati Hatásvizsgálati Központ, a KIM Vagyonkezelő Központ és a Nemzeti Államigazgatási Központ összevonásával.

A vezetők száma megfeleződött, a korábban széttagolt hat intézménynek az integráció után egy elnöke, három elnökhelyettese egy igazgatója és 15 főosztályvezetője van. Összesen 796-an dolgoznak a KIH-nek, de foglalkoztatásukat felerészben uniós projektekből finanszírozzák. Az átszervezésnek köszönhetően mintegy negyedmilliárd forintos bérköltséget lehet megtakarítani – tette hozzá az államtitkár, aki szerint ez az átszervezés a közigazgatás más területein is mintaként szolgálhat.

A KIH egy közigazgatási középirányító szerv, amely a szaktárca stratégiai döntéseinek végrehajtását segíti. A legfontosabb, hogy a közigazgatás közelebb kerüljön az emberekhez, „ne bürokráciát építsünk, hanem az emberek szolgálatában álló szervezetet” – hangsúlyozta Biró Marcell. Ennek jegyében a járási hivatalokat már úgy alakították ki, hogy az ország bármely pontján éljen is valaki, 30 kilométernél messzebbre ne kelljen utaznia, amikor hivatalos ügyeit intézi. A kormányablakok fizikai kialakítása is a KIH feladatai közé tartozik.

A hivatal évi 14 milliárdból gazdálkodik, több uniós projektet felügyel, melyek teljes támogatási összege 45 milliárd forint, továbbá fontos feladatai vannak a közszolgálati életpálya bevezetésével összefüggésben is. A közigazgatás személyügyi területén végrehajtott fejlesztések érintenek több mint 80 ezer kormánytisztviselőt, de miután az egységes közszolgálati életpálya kiterjed a katonai, rendészeti hivatásokra is, mindösszesen 200 ezer embert. A létesítmény gazdálkodással összefüggésben a hivatalnak 90 ezer négyzetméternyi ingatlannal kell foglalkoznia, a kötelező teljesítményértékelés pedig másfélezer közigazgatási szervvel kapcsolatban ad munkát a KIH-nek.

Répássy Róbert, a KIM igazságügyért felelős államtitkára elmondta, hogy a hivatal a közigazgatás mellett az igazságügy területén is fontos feladatokat lát el. Ilyen a pártfogói felügyelet, ahol évi százezer ügyet intéznek, környezettanulmányokat készítenek, utógondozást, mediációt végeznek, továbbá a jogi segítségnyújtás, ahol évente ötvenezer ügy van és melyet az állam több mint negyedmilliárd forinttal támogat, valamint a felszámolási névjegyzék, az egyre jelentősebb áldozatsegítés és a kárpótlási ügyek.”

Forrás:
Egyéves a KIH, lezárult a közigazgatás átszervezése; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. szeptember 13.