Skip to main content
közigazgatási informatika

Megtiltják a franciák a gmailezést és az SMS-t a minisztériumoknak

Szerző: 2013. szeptember 13.szeptember 15th, 2013No Comments

„ Franciaország az amerikai NSA-botrány miatt megtiltja a kereskedelemben kapható mobil eszközök és a Gmail használatát, valamint SMS üzenetek küldését a minisztériumoknak. A kormányzati munkában ezentúl kizárólag kifejezetten a célra kifejlesztett eszközöket lehet majd csak igénybe venni – írja a német Die Welt online kiadása.

A Jean-Marc Ayrault miniszterelnök hivatalának vezetője által kiadott körlevél szerint hivatalos használatra kizárólag a francia Thales hadiipari vállalat által kifejlesztett Teorem mobiltelefon készüléket, elektronikus levelezésre és adatátvitelre pedig kizárólag a titkosított Isis intranet hálózatot lehet igénybe venni.

A francia L’Express” beszámolója szerint a nemzetbiztonsági szempontból legfontosabb négy minisztériumnál, a honvédelmi, a belügy-, a külügy- és a gazdasági minisztériumnál már 2300 darab Teorem mobiltelefon van használatban. A készülék azonban viszonylag nagy mérete miatt nem igazán népszerű használói körében, emellett türelmüket is igénybe veszi, mivel a biztonságos kapcsolat létesítése is viszonylag hosszú időt vesz igénybe.

A körlevélben a miniszterelnöki hivatal vezetője, Christophe Chantepy hangsúlyozta, hogy a kötelezettség nemcsak a kifejezetten bizalmas hivatalos ügyekre vonatkozik, hanem a kormányzatban folytatott teljes információcserére. Kormányzati kommunikációban tilos lesz az SMS üzenetek küldése, valamint minden olyan kereskedelemben kapható mobiltelefon használata, amelyik nincs speciális biztonsági védelemmel ellátva.

Az Anssi francia kiberbiztonsági hivatal Hermés kódnév alatt már 2007-ben kifejlesztett egy Windows operációs rendszeren futó biztonságos mobiltelefon készüléket.

Mivel azonban azóta Edward Snowdennek köszönhetően fény derült a Microsoft és az NSA együttműködésére, az Anssi ezért SecDroid néven egy olyan új Android-alapú operációs rendszert fejlesztett ki, amely blokkolja a pozíció-információk és a tiltott adatok letölthetőségét.

A belügyminisztérium legtöbb dolgozóját az L’Express lap értesülése szerint már felszerelték ezekkel a biztonságos SecDroid készülékekkel, de más minisztériumoknál még nem csekély azoknak a minisztereknek és alkalmazottaknak a száma, akik saját telefonjaikat használják és saját Google vagy Yahoo email címeikre továbbítják elektronikus leveleiket.

Ez a gyakorlat tette lehetővé tavaly az amerikai titkosszolgálatnak, hogy egy elektronikus levél mellékletében elhelyezett kémalkalmazással behatoljon a francia elnöki palota védett informatikai rendszerébe – írja a Die Welt.”

Forrás:
Megtiltják a franciák a gmailezést és az SMS-t a minisztériumoknak; HVG.hu/MTI; 2013. szeptember 13.