gazdasághírközlésinformatikaInternettávközlés

Az EU nemet mond a roamingdíjakra, jöhet az egységes piac

Szerző: 2013. szeptember 16.One Comment

„Az egységes európai távközlési piac megteremtését célozza a „Behálózott kontinens” című jogszabálytervezet, amelyet tegnap fogadott el az Európai Bizottság. Roamingdíjmentes mobiltarifák jöhetnek.

Az Erópai Bizottság tegnap igent mondott az európai távközlési piac eddigi legambíciózusabb jogszabálytervezetére, amelyet Jose Manuel Barroso „Behálózott kontinens” néven jelentett a hét közepén elmondott évértékelőjében. Ebben így fogalmazott: „Európa gazdasági fejlődése szempontjából lényeges, hogy jelentős előrelépés történjen az egységes európai távközlési piac irányába. Ez érdeke mind a távközlési ágazatnak, mind a polgároknak, akik szenvednek az internethez és a mobilszolgáltatásokhoz való teljes körű és méltányos hozzáférés hiányától.”

Nem a roamingra, igen a hálózatsemlegességre
„A jogszabálycsomag nagyszerű hír az európai mobil- és internetszolgáltatás jövője szempontjából. Az Európai Bizottság nemet mondott a roamingdíjakra, és igent a hálózatsemlegességre, a beruházásokra és az új munkahelyekre” – értékelte a döntést Neelie Kroes alelnök, digitális politikáért felelős biztos A távközlési ágazat Európa digitális gazdaságának ugyan alig 9 százalékát teszi ki, de a hálózati kapcsolatoktól egyre nagyobb mértékben függ az összes ágazat versenyképessége.

A digitális biztos szerint noha az unió eddigi reformlépései valamelyest előrelendítették a távközlési szolgáltatás piacának az átalakulását, az ágazat működése még mindig nagymértékben 28 helyi piacra épül. Jelenleg sincs az Unió egész területén működő távközlési társaság, és mind a szolgáltatók, mind a fogyasztók eltérő árakkal és szabályokkal kénytelenek számolni.

Egyszerűbb a szolgáltatóknak, olcsóbb a felhasználóknak
A most elfogadott tervezet több intézkedéssel is próbál megoldást találni a problémákra. Bevezetnék az egységes, mind a 28 tagállamra érvényes működési engedélyt a jelenlegi 28 egyedi engedély helyett. Emellett harmonizálnák a más társaságok birtokában lévő hálózatok bérlésére vonatkozó feltételeket, a versenyképes szolgáltatások támogatása érdekében.

A tervezet szerint megszűnhetnek a barangolási és nemzetközi hívásdíjak is. Ha elfogadják a jogszabálytervezetet már jövő év július 1-jétől tilos lesz az EU-n belül utazók bejövő hívásaiért díjat felszámítani. A távközlési társaságok két lehetőség között választhatnak, vagy az Unió egész területére érvényes díjszabást kínálnak, amelynek árszintjét a belföldi verseny diktálja, vagy lehetővé teszik az előfizetőiknek, hogy külföldi utazásaik során külön barangolási szolgáltatót válasszanak, mindezt új SIM kártya vásárlása nélkül.

Ez utóbbi lehetőség a roamingdíjakról szóló 2012-es rendeletre épül, amely jövő júliusig az adatátviteli díjak több mint kétharmados csökkentésére kötelezte a szolgáltatókat.

Szintén a felhasználóknak kedvez, hogy megszűnnének a nemzetközi hívásdíjak, vagyis az otthonról más uniós országba telefonálás különdíja, legyen az vezetékes vagy mobilhívás. Ez azt jelentené, hogy a távközlési szolgáltatók többé nem szabhatnának magasabb tarifát az EU-n belüli vezetékes hívásra, mint a belföldi távolsági beszélgetésre. Az EU-n belüli mobilhívások díja nem haladhatná meg percenként a nettó19 eurócentet – derül ki a tervezetből.

Korlátozásmentes internet, több ügyféljog
A tervezet szerint a jövőben tilos lenne az internetes tartalmak letiltása és korlátozása, a felhasználóknak teljes internet-hozzáférést kell biztosítani, internetes előfizetésük árától és sebességétől függetlenül. A szolgáltatók emellett továbbra is nyújthatnak garantált minőségű speciális szolgáltatásokat, mint az IPTV- és a VoD (Video on Demand), valamaint egyéb, nagy felbontású gyógyászati képalkotó vagy nagy mennyiségű adattal dolgozó felhőalapú üzleti alkalmazásokat, de csak addig, amíg azok nem érintik a többi fogyasztónak ígért internetes elérési sebességet.

A fogyasztóknak a jövőben joguk lenne ellenőrizni, valóban megkapják-e azt az internetelérési sebességet, amiért fizettek, és elállhatnak a szerződésüktől, ha a szolgáltató nem teljesíti vállalásait.

A csomagtervezet az előfizetőknek számos új jogot is biztosít, egyebek mellett a közérthetően megszövegezett, több összehasonlítható információt is tartalmazó szerződéshez való jogot, a szolgáltató- vagy a szerződésváltás jogának bővítését és a 12 hónapos szerződéshez való jogot is.

Összehangolt frekvenciakiosztás
Ez az intézkedés szélesebb 4G mobilhálózat- és Wi-Fi-hozzáférést nyújtana az EU polgárainak. A mobilszolgáltatók a frekvenciakiosztási határidők, időtartamok és egyéb feltételek összehangolása révén hatékonyabb és határokon átnyúló fejlesztéseket hajthatnának végre. A kiosztás továbbra is a tagországok hatásköre lenne, és a frekvenciáért kapott díjak is hozzájuk folynának be, de tevékenységüket egységesebb keretben végeznék.”

Forrás:
Az EU nemet mond a roamingdíjakra, jöhet az egységes piac; Bitport.hu; 2013. szeptember 13.