gazdaságtávközlés

A hatóság szerint remek üzlet volt a mobilfrekvencia-tender

Szerző: 2013. október 13.No Comments

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az európai átlagértékekhez képest másfélszeres állami bevételt hozott a magyar frekvenciaértékesítés – tudatta az hatóság kommunikációs igazgatója.

Az Európában 2008 és 2013 között lezajlott frekvencia értékesítések bevételi átlagához képest is kiemelkedő állami bevételt hozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilfrekvencia hosszabbítása Zsuppán Attila szerint, aki elmondta azt is: a hatóság várhatóan az év hátralevő részében megkezdi a frekvenciaértékesítés második ütemét.

Zsuppán Attila elmondta: a magyar hasznosításból befolyó 110 milliárd forintos összeg az európai benchmark adatok 68 milliárd forintos átlagánál több mint 60 százalékkal magasabb. Hangsúlyozta: az állami bevétel mellett a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone, valamint az NMHH stratégiai megállapodása hosszú távú alapját jelenti a magyar digitális gazdaság fejlődésének.

Emlékeztetett arra: az NMHH idén szeptemberben a három magyarországi mobilszolgáltató 900 és 1800 MHz-es frekvenciahasználati jogosultságait egységesen 2022-ig hosszabbította meg és harmonizálta lejárati idejüket. A szolgáltatók egyszeri alkalommal összesen 110,902 milliárd forint licencdíjat fizetnek a használati jogért, amiért 2022 tavaszáig mobilszolgáltatást nyújthatnak az adott frekvenciatartományokon. ”

Forrás:
A hatóság szerint remek üzlet volt a mobilfrekvencia-tender; HVG.hu/MTI; 2013. október 12.