közigazgatás: magyar

A kormányzat és önkormányzatok közös célja a közjó szolgálata

Szerző: 2013. október 13.No Comments

„A kormányzat és önkormányzatok közös célja a közjó szolgálata kell maradjon, még akkor is, ha más-más párthoz tartozók alkotják, és egyébként sok vita és különbség is van köztük – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes egy keddi budapesti konferencia megnyitóján.

A legjobb önkormányzati gyakorlatok programjának konferencián arról beszélt, nem lehet kérdéses, hogy mind az államigazgatás, mind pedig az önkormányzatok a közjó céljait szolgálják, azt, hogy Magyarország „gazdagabb, boldogabb, biztonságosabb ország legyen”.

Szerinte az előfordulhat, hogy a kormányzat és egy önkormányzat pártpolitikai szempontból egymásnak konkurense, de az nem, hogy az országot előrevivő ügyek megvitatásában a pártpolitikai szempontok legyenek meghatározók, és az egyik fél csak azért akadályozza meg a másikat céljai elérésében, mert másik párthoz tartozik.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a 2010-ben megkezdett közigazgatási reform célja, hogy az önkormányzatok és az állam viszonyát az együttműködés és a partnerség jellemezze a konfliktusok és a versengés helyett.

A partnerség és együttműködés jelszavával meghirdetett reformmal arra is lehetőséget kívántak teremteni, hogy új feladatelosztás keretében a kormányzat és az önkormányzatok is megvalósíthassák saját célkitűzéseiket, elképzeléseiket – tette hozzá.

Navracsics Tibor elmondta, most, hogy már működik az új rendszer, a visszajelzéseket és a tapasztalatokat várják a még érzékenyebb, a polgárokra még az eddigieknél is jobban figyelő közigazgatási rendszer érdekében.

A kétnapos konferencián települési önkormányzatok verseny keretében mutatják be egymásnak ötleteiket, jó gyakorlataikat.”

Forrás:
A kormányzat és önkormányzatok közös célja a közjó szolgálata; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. október 8.