Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tállai: Igazságosabb önkormányzati finanszírozás jöhet jövőre

Szerző: 2013. október 13.No Comments

„Több mint 40 milliárdos tartalékkal és igazságosabb, valamint pontosabb finanszírozási rendszerrel szeretné támogatni a kormány az önkormányzatok feladatellátását.

Igazságosabbá és pontosabbá válik az önkormányzati finanszírozás jövőre a kormány tervei szerint. „Idén január 1-jétől az önkormányzati rendszer átalakításával a támogatás is megváltozott, egyre több területen jelent meg a feladatfinanszírozás” – mondta az M1 Ma reggel című műsorában az önkormányzati államtitkár. Tállai András kifejtette: az átalakítás olyan horderejű, hogy arra nem elég egy év, hiszen csaknem 3200 önkormányzatról van szó.

„Más lehetőségei és problémái vannak például egy fővárosi kerületnek, egy megyei jogú városnak vagy éppen egy kistelepülésnek, ezért következetesen kell átalakítani a finanszírozást” – mutatott rá az államtitkár. „Az új módszer lényege, hogy csak feladatellátásra kaphatnak támogatást az önkormányzatok” – magyarázta, példaként említve a településüzemeltetést, az óvodai ellátást, illetve a szociális és gyermekvédelmi feladatokat.

A jövő évi támogatási összegekről a 2012-es pénzügyi beszámolók alapján döntenek, öt kategóriát alakítottak ki. „Igazságosabbá azt teszi a rendszert, hogy figyelembe veszik például a helyiadó-bevételeket” – hangsúlyozta Tállai András. Kiemelte: a kistelepülések nem rendelkeznek annyi bevétellel, mint a nagyobb városok, a közvilágítást azonban ott is biztosítani kell, az állam ezért ilyen esetekben több forrást szavatol.

Az önkormányzati államtitkár arról is beszélt, hogy a jövő évi költségvetésben több 40 milliárdos tartalékot képeztek az önkormányzatok részére. „Ebből azonban nem egy-egy kérelem kap forrást, hanem korrigálunk, ha hibás a feladatfinanszírozás” – mondta Tállai András, hozzátéve: bízik benne, hogy 2-3 év alatt tökéletes rendszer jöhet létre. ”

Forrás:
Tállai: Igazságosabb önkormányzati finanszírozás jöhet jövőre; Híradó.hu; 2013. október 10.