Skip to main content
politikai informatika

A mi pénzünk. Mire költik az adóforintjainkat?

Szerző: 2013. október 13.No Comments

„…Saját munkánk során gyakorta szembesültünk azzal, hogy nincs egy olyan, nyilvánosan hozzáférhető adatbázis, mely tartalmazná a Magyar Állam költségvetési adatait. A mindenkori költségvetésről tájékozódhatunk az adott évi költségvetési törvényben, majd a rákövetkező évben a zárszámadásról szóló törvényben. Az azonban igen nagy kihívás, hogy a tervezett és a tényleges bevételeket és kiadásokat egységes, átlátható módon, nem intézményi (ún. “költséggazda”) szintű, hanem a kiadások funkciója szerinti bontásban megismerhessük. Arról, hogy a befizetett adóforintjainkból többet költenek-e autópálya-építésre, mint kórházakra – vagy fordítva, csak több éves késéssel, körülményes módon és nagy türelemmel tájékozódhat az adótudatos állampolgár a Központi Statisztikai Hivatal honlapján vagy az Európai Unió statisztikai honlapján.

Célunk, hogy egyszerűen, az érdeklődő laikus számára is befogadható módon bemutassuk a Magyar Állam költségvetési kiadásait. Egy olyan bontást használunk, mely elsősorban arról ad információt, hogy mire költik el az adóforintjainkat. A költségvetési kiadások hazánkban újszerű, vizuális bemutatásával, a holnapról letölthető adatokkal az ilyen információkat rendszeresen használó újságírókat és adófizetővé most felnövő fiatalokat szeretnénk támogatni a tájékozódásban.

Az újságírók számára néhány olyan elemzést állítottunk össze, melyek kiadási tételek közötti összefüggések, nemzetközi összehasonlítások bemutatását és megértetését szolgálják. A diákok számára pedig ‘házi feladatokat’ dolgoztunk ki, illetve érdeklődő tanárok munkáját kívánjuk segíteni az oktatási segédanyagokkal…”

Forrás:
A mi pénzünk. Mire költik az adóforintjainkat?; Budapest Intézet; 2011-2013.