Skip to main content
gazdaságtávközlés

Újabb lépést tettek a vasúti kommunikációs hálózat kiépítéséért

Szerző: 2013. november 15.No Comments

„A T-Systems Magyarország és a Magyar Telekom látják el a független mérnöki feladatokat a GSM-R vasútkommunikációs projektben – közölte a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató csütörtökön. A nyílt közbeszerzés nyertesei adták az összességében legelőnyösebb, 875,116 millió forintos ajánlatot.

A GSM-R projekt első fázisának célja, hogy 935 kilométer hosszon megteremtse a nemzetközi vasúti forgalom átjárhatóságát, valamint növelje a vasúti közlekedés biztonságát és hatékonyságát.

A GSM-R egy gsm-technológián alapuló, vezeték nélküli vasúti kommunikációs hálózat. Lehetővé teszi a biztosítóberendezések és a vasúti járművek közötti adatkommunikációt, illetve hang alapú összeköttetést teremt a vasúti kiszolgáló személyzetnek.

Az EU jelentős támogatásokkal igyekszik ösztönözni a GSM-R kiépítését a kelet-európai országokban. Az új rendszerrel bármely ország vasúti szerelvénye úgy közlekedhet a rendszer tagországainak vasúti folyosóin, hogy határátlépésekor nem kell megállnia, átállnia az egyes országok különböző rendszereire, nem lesz szükséges mozdonyt vagy mozdonyvezetőt váltani, így csökken a menetidő.

A GSM-R hálózatok közötti roaming szolgáltatás részeként a szerelvényeken használt kommunikációs berendezések a határon automatikusan átállnak az egyik ország rendszeréről a másikra.

A kormány tavaly novemberben a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t jelölte ki a GSM-R projekt megvalósítójának, a NISZ hatáskörébe tartozik a tervezésre, a kiépítésre és az implementációra vonatkozó közbeszerzési eljárások lebonyolítása.

A NISZ tavaly decemberben írt ki tárgyalásos közbeszerzést a GSM-R rendszer és egyéb kapcsolódó szolgáltatások ellátásához szükséges berendezések szállítására, szerelésére, valamint a rendszer teljes körű kiépítésére.

A tendert a Kapsch CarrierCom Kft. és MVM Ovit Országos Villamostávvezeték Zrt. közös ajánlata nyerte 13,736 milliárd forintos ajánlattal.”

Forrás:
Újabb lépést tettek a vasúti kommunikációs hálózat kiépítéséért; HVG.hu/MTI; 2013. november 14.
GSM-R: A T-Systems és a Magyar Telekom a mérnök tender nyertesei; Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen működő Részvénytársaság (NISZ Zrt.); 2013. november 13.