Skip to main content
gazdaság

Technológiai tőzsde terve – Magyarország új jövedelemforrásai

Szerző: 2013. november 15.No Comments

„A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala összeírja és felbecsüli az állami tulajdonban lévő jogokat, monopóliumokat, technikai hagyományokat.
Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke az InfoRádiónak elmondta: régóta sürgető feladat egy ország-leltár felállítása.

A szakértő szerint szellemi vagyonnak nevezhetőek azok az értékkomponensek, amelyeknek a számbavételére a modern számviteli szabályok ugyan már rendelkeznek bizonyos módszertannal, de ezeknek a jelen idejű értékbecslésére nincsenek bevezetett eljárások.

Bendzsel Miklós példaként említette, hogy ezeknek a jegyeknek a nyilvántartásba vétele egy olyan technológiai tudatosságú tulajdonosi pozícióba hozhatja Magyarországot (a mindenkori kormányzatot), amelyik egy-egy ágazat fejlesztésekor képes azzal számot vetni, hogy esetleg van-e a tulajdonában olyan technológiai ismeret, amely jobban kamatoztatva, folyamatos jövedelmet is termelhet.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke megemlítette a közép-európai technológiai tőzsde létrahozásának tervét is. Azt mondta: „ha lesz egy a piaci pozicionálást támogató szolgáltatás, kell, hogy legyen a piacra jutásnak a pénzügyi értelemben vett befektető-generáló oldalán is egy olyan új felhajtó erő, amelyet ez a bizonyos szabadalmi alap és közép-európai technológiai tőzsde 2015-2016-tól meg is testesíthet.””

Forrás:
Technológiai tőzsde terve – Magyarország új jövedelemforrásai; Inforádió; 2013. november 12.