Skip to main content
tudomány

Elindult a „Horizont 2020” keretprogram – 15 milliárd euró hívható le az első két évben

Szerző: 2013. december 15.No Comments

„Az Európai Bizottság a mai napon tette közzé az első projektfelhívásokat az Európai Unió 80 milliárd EUR költségvetéssel rendelkező kutatási és innovációs programjának, a „Horizont 2020”-nak a keretében. Az első két évre több mint 15 milliárd EUR-t előirányozó finanszírozás célja, hogy Európa gazdaságát egyre inkább tudásalapúvá tegye, és olyan kérdésekre találjon megoldást, amelyeken sok múlik az emberek mindennapi életében. Ide többek között tizenkét olyan kiemelt terület tartozik, amelyekre 2014 és 2015 során a legtöbb intézkedés összpontosul majd, így pl. a személyre szabott egészségügyi ellátás, a digitális biztonság és az „intelligens” városok (lásd MEMO/13/1122).

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos a következőket nyilatkozta: „Ideje munkához látni. A »Horizont 2020« nyújtotta finanszírozás létfontosságú az európai kutatás és innováció szempontjából, és fontos hozzájárulást jelent a növekedéshez, a munkahelyteremtéshez és az életminőség javulásához. E keretprogramot azért hoztuk létre, mert eredményeket szeretnénk látni, és a bürokratikus akadályokat is felszámoltuk, hogy minél könnyebben részt lehessen venni a programban. Ezúton is fel szeretném hívni a kutatók, a felsőoktatási intézmények és a vállalkozások, köztük a kkv-k figyelmét erre a lehetőségre – jelentkezzenek minél többen!”

A Bizottság most először finanszírozási prioritásokat is kijelölt a következő két évre, aminek köszönhetően az uniós kutatási politika várható iránya világosabban kirajzolódik a kutatók és a vállalkozások előtt. A legtöbb 2014-es költségvetésű pályázati felhívásra már mától jelentkezni lehet, de az év folyamán még több kiírás várható. Csak a 2014. évi pályázati felhívásokra elkülönített keret körülbelül 7,8 milliárd EUR-ra tehető – a finanszírozás pedig a „Horizont 2020” három fő pillérére összpontosul majd:

  • Kiváló tudomány: mintegy 3 milliárd EUR, amelyből az Európai Kutatási Tanácson keresztül 1,7 milliárd EUR a legkiválóbb tudósok támogatását szolgálja, 800 millió EUR-t pedig a fiatal kutatók Marie Skłodowska-Curie-ösztöndíjaira fordítanak (lásd MEMO/13/1123).
  • Ipari vezető szerep: 1,8 milliárd EUR Európa ipari vezető szerepének megerősítésére többek között az ikt, a nanotechnológiák, a fejlett gyártási technológiák, a robotika, a biotechnológia és az űrkutatás területén.
  • Társadalmi kihívások: 2,8 milliárd EUR az olyan innovatív projektek számára, amelyek a „Horizont 2020” keretprogramban meghatározott hét társadalmi kihívás megoldására irányulnak, nevezetesen az egészség; a mezőgazdaság, a tengergazdálkodás és a biogazdaság; az energia; a közlekedés; az éghajlat-politika, a környezet, a forráshatékonyság és a nyersanyagok; a reflektív társadalmak és a biztonság területén.

Háttér
A „Horizont 2020” az EU létező legnagyobb szabású kutatási és innovációs keretprogramja, melynek hétéves költségvetése csaknem 80 milliárd EUR-ra tehető. Az EU többnyire pályázati felhívásokon keresztül finanszírozza a kutatást, de a „Horizont” költségvetésében helyet kapott az Európai Bizottság belső tudományos szolgálatának, a Közös Kutatóközpontnak (JRC), az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek, valamint az Euratom-Szerződés keretében folyó kutatásnak a finanszírozása is. Az egyes ágazatokkal és tagállamokkal létrejött partnerségek keretében külön pályázati felhívásokat tesznek majd közzé (lásd IP/13/668). A fent említett tételeket és az igazgatási kiadásokat is magában foglaló, kutatási célokat szolgáló, 2014. évi teljes uniós költségvetés mintegy 9,3 milliárd EUR lesz, és 2015-ben még tovább emelkedik (9,9 milliárd EUR). Az, hogy pontosan mekkorák lesznek a 2015-re előirányzott összegek, a 2015-ös éves költségvetésre vonatkozó határozattól függ.

A „Horizont 2020” nyújtotta finanszírozási lehetőségeknek az EU digitális – a gyorsabb és papírmentes eljárások jegyében átalakított – kutatásfinanszírozási portálján közzétett munkaprogramokban lehet utánaolvasni. A pályázat résztvevői tapasztalni fogják, hogy a programok és a finanszírozások felépítése egyszerűbbé vált, egységes lett a szabályrendszer, és a pénzügyi ellenőrzések és könyvvizsgálatok már nem jelentenek akkora terhet, mint korábban.

A 2014–2015-ös pályázati időszakban a pályázatokon keresztül az innovatív kis- és közepes méretű vállalkozások összesen több mint 500 millió eurót hívhatnak le egy külön a kkv-k támogatására újonnan létrehozott eszköz révén. A nemek kérdésének szempontjai várhatóan számos projektben helyet fognak kapni, és a tudomány társadalomban betöltött szerepéről folyó vita felélénkítésére is lesz külön finanszírozás. Új szabályokat vezettek be arra vonatkozóan is, hogy a „Horizont 2020” keretében kötelező legyen a projekteredményeket mindenki számára elérhetővé tenni.

További információk
MEMO/13/1085: Horizont 2020 – az EU új kutatási és innovációs keretprogramja (csak angol nyelven érhető el)
A Horizont 2020 weboldala
Internetes portál a résztvevők számára

Forrás:
Elindult a „Horizont 2020” keretprogram – 15 milliárd euró hívható le az első két évben; IP/13/1232 2013. december 11.
Horizont 2020 keretprogram; Nemzeti Innovációs Hivatal
Megjelentek a H2020 pályázati kiírásai – számtalan lehetőség ICT-cégeknek (korábbi cikkünk)