közigazgatás: magyar

Nagykanizsa több mint kétmilliárd forintos megmaradt adósságát vállalta át a kormány

Szerző: 2014. január 15.No Comments

„Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára közölte: az állami adósságkonszolidáció keretében Nagykanizsa több mint kétmilliárd forintos megmaradt adósságát vállalta át a kormány.

Az adósságátvállalás után felszabaduló forrásokból az utakat és a turizmust fejlesztené Nagykanizsa – jelentette ki Cseresnyés Péter, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere sajtótájékoztatón.

Kifejtette, hogy több lépcsőben mintegy hétmilliárd forint adósságtól szabadult meg Nagykanizsa. Az adósságra idén 640 millió forintot kellene a városnak fordítania – tette hozzá.

Mint mondta, 2002 után, a szocialista kormányok miatt alakult ki nagy adósságállományuk az önkormányzatoknak, mert egyre több feladatot szabott ki rájuk az állam, de nem biztosította azokhoz a forrásokat. A 2010-es kormányváltás idejére 1200 milliárd forintra emelkedett ez a teher, ezért a kormány úgy döntött, hogy magára vállalja a főként fejlesztésekre költött önkormányzati hitelek finanszírozását.

Az ötezer lakosúnál kisebb településeknél már első körben a mintegy 500 milliárd forintot kitevő adósság száz százalékát vette át az állam, illetve a megyei önkormányzatok csaknem 180 milliárd forintos hitelterheit. A nagyobb települések esetében 2012 végén – teherviselő képességüktől függően – adósságaik 40-70 százalékát vállalta át az állam, a múlt év végén pedig a fennmaradó hitelek konszolidációjáról is döntött.

Bitay Márton Örs szerint a felszabaduló forrás további lendületet és fejlesztési lehetőségeket ad Nagykanizsának is. Emlékeztetett arra, hogy az adósság átvállalásán felül a zalai város 2012-ben 950 millió, tavaly 700 millió forint egyedi kormányzati támogatásban is részesült, illetve további 1,1 milliárd forintot kapott európai uniós pályázatainak önrészéhez.

Cseresnyés Péter polgármester hangsúlyozta: Nagykanizsa felelősen gazdálkodott, nem volt kirívóan magas a hitelállománya, amúgy nem működésre, hanem kizárólag fejlesztésekre vette igénybe. Úgy fogalmazott: soha nem látottan stabil most már a város költségvetése, s a felszabaduló forrásokat további fejlesztésekre fordíthatja.

Az MTI kérdésére részletezte: egyebek mellett a leromlott utak felújítására, az ipari terület bővítésének lehetőségére és infrastruktúrájának fejlesztésére fordítanának a megmaradó forrásokból. A mostani uniós költségvetési ciklus elképzelései közé tartozik egy konferencia- és wellness-turizmusra alkalmas szálloda megépítése, a térség bevonásával turisztikai fejlesztések, például kerékpárutak megvalósítása, de egy déli elkerülő út és vasútfejlesztés is szerepel a tervek között.”

Forrás:
Az utakat és a turizmust fejlesztené Nagykanizsa; Vidékfejlesztési Minisztérium; 2014. január 14.