Skip to main content
Internetművelődéstávközlés

Nagyszabású fejlesztés a hazai közoktatás informatikai infrastruktúrájában

Szerző: 2014. január 30.február 3rd, 2014No Comments

„Tavaly több mint ezer iskola internetkapcsolatának sávszélessége duplázódott meg – jelentette be Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár Mezőkeresztesen, 2014. január 30-án, a Sulinet+ projekt eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A fejlesztések idén további mintegy 3800 oktatási intézményben folytatódnak.

A jövő tudásalapú gazdaságában kiemelt szerep jut a kreatív, magas hozzáadott értéket képviselő iparágaknak. E szektorok megerősítéséhez jól képzett munkaerőre és versenyképes oktatásra van szükség – mondta Vályi-Nagy Vilmos.

Az általános iskolában egyre meghatározóbb az informatika-oktatás, az informatikai eszközök használata. Az esélyteremtés miatt nélkülözhetetlen a megfelelő technológia eljuttatása Magyarország oktatási intézményeibe, különösen a kisebb településekre és a hátrányos helyzetű térségekbe – hangsúlyozta az államtitkár.

Vályi-Nagy Vilmos kiemelte, hogy a piacon nem vagy csak drágán elérhető szolgáltatások helyett most uniós támogatással magas színvonalú, nemzetközi mércével is egyedülálló informatikai hálózatot építenek ki egy tavaly elindult fejlesztési projekt keretében. A sávszélesség-bővítést követően szintén uniós forrásból mintegy 12 milliárd forint jut az iskolák informatikai eszközeinek fejlesztésére – az intézmények 4400 interaktív táblához, 4300 tanulói táblagéphez, 3800 új munkaállomáshoz és 14 000 laptophoz juthatnak hozzá.

A Sulinet korszerűsítésével, a sávszélesség-növelési projekt folytatásával két év alatt valamennyi érintett hazai általános és középiskola hálózati csatlakozása megújul, internet kapcsolódásának sebessége pedig ugrásszerűen – esetenként többszörösére – nő.

Számos oktatási intézmény korábban kiépített csatlakozása mára teljesen elavulttá vált, a régi, garanciával hosszú ideje nem rendelkező hálózati eszközök már csak korlátozottan használhatóak. A Sulinet kapcsolat megújítása ezért több mint 4800 iskolában halaszthatatlanná vált.

Az iskolák központi informatikai kiszolgálásában 2013-ban egy új szakasz kezdődött. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet a Sulinet+ projekt keretében tavaly januárban vette át a közoktatási-köznevelési intézmények hálózatának és alapszolgáltatásainak a fejlesztését és működtetését. A Sulinet régi, elavult eszközeit korszerűekre cserélik le, és egyre nagyobb sávszélességet biztosítanak a felhasználók számára.

Az elérendő cél, hogy a hálózat-elérési szolgáltatások terén a kisebb intézmények minimálisan 10 Mbps, a közepes méretűek legalább 40 Mbps, míg a kiemelt intézmények 50-100 Mbps sebességű, lehetőleg szimmetrikus kapcsolatokkal rendelkezzenek. 2013-ban 1052 iskolában emelték a sávszélességet, 2014 első felében 962, míg az év második felében további 2841 intézménynél fejlesztik a hálózatot.

A sávszélesség-emelés eredményeként a köznevelési intézmények mintegy 1,6 millió diákja és pedagógusa az új Sulinet+ infrastruktúra európai viszonylatban is kiemelkedő minőségű informatikai szolgáltatásait használhatja majd. A fejlesztések többek között a nemzetközi kutatói és oktatói hálózatokkal való közvetlenebb együttműködés lehetőségét is megteremtik az iskolák számára.”

Forrás:
Nagyszabású fejlesztés a hazai közoktatás informatikai infrastruktúrájában; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2014. január 30.