Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Bővítenék az ügysegédi rendszert

Szerző: 2014. február 2.No Comments

„Tovább finomítható a területi közigazgatás reformja: az eddiginél szélesebb portfólióval lehetne kedvezni a lakosságnak. Az ügysegédek további kormányhivatali feladatok ellátásában is közreműködhetnének, feladataikat, a hivatali kiadmányozás rendjét az adott települések igényeihez alakítva – mutatott rá az új alternatívákra Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár. A Rádió Orient vendége szerint van még mit csiszolni a jegyzői és járási államigazgatási feladatok megosztásán is.

A Közpolitikai Kutatások Intézete által végzett, a közigazgatási reform hatásait vizsgáló felmérés alapján is látható, hogy bár a járási hivatalok, kormányablakok ismertsége folyamatosan nő, a közeljövő egyik legfontosabb feladata az új struktúra népszerűsítése lesz. A Rádió Orient műsorában Zöld-Nagy Viktória elmondta, a társadalom és a szakmai közeg egyaránt pozitívan értékelte a területi közigazgatás fejlesztését. A felmérés a járási hivatalok kialakításával is foglalkozott: áttekintette mely további jegyzői feladatok kerülhetnének át. „A szakma szerint még lehet gondolkodni az önkormányzati/jegyzői és a járási államigazgatási feladatok megosztásának finomításán, a szabályozás egyszerűsítésén. A felmérés alapján ugyanakkor az ügyfélkiszolgálásban az ügyfelek érzik a kultúraváltást.”

A járási hivatalok feladatainak bővítése eredményeként a járási hivatalok folytatják le a közterületen életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanok elleni szabálysértési eljárásokat. Az új feladat a gyakorlatban először a fővárosban jelentkezett, a fővárosi közgyűlés itt jelölte ki először azon közterületeket, amelyeken tilos az életvitelszerű tartózkodás. A területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a Kormány biztosította a forrást a többletfeladathoz. A feladat ellátásához az szabálysértési ügyintézők folyamatos készenlétben állnak, az eljárást a kijelölt hajléktalanszállókban folytatják le. Zöld-Nagy Viktória hangsúlyozta, a pénzbírság kiszabása helyett a közmunkára kötelezést és egyéb szankciókat is alkalmazhatnak.

A hivatali dolgozók továbbképzését folyamatosan igényli a hatáskörbővülés. A Kormányablakok tekintetében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakirányú képzésén már 6800 kormánytisztviselő szerzett képesítést. A hivatali ügyintézők esetében pedig számos speciális közszolgálati továbbképzés, illetve a szakmai irányítók által lefolytatott képzések zajlanak. A Rádió Orient vendége kiemelte, folyamatos az egyeztetés a Kormányablakokban intézhető ügyek körének szélesítéséről – ehhez azonban további informatikai fejlesztésekre van szükség. „A fejlesztésekben a központi költségvetés terhelése helyett az uniós forrásokat részesítjük előnyben. Folyamatban van az okmányirodai számítógépek teljes cseréje, illetve külön projekt keretében a járási hivatalokba közel 18 ezer új eszköz érkezik.„

Zöld-Nagy elmondta, a további tervek között szerepel az ügysegédi rendszer bővítése is. „Sokkal szélesebb portfólióval lehetne kedvezni a lakosságnak. Az ügysegédek feladatait, a kiadmányozási jogkör szabályozásával a települések igényeihez lehet alakítani. Emellett javaslatok vannak nem kormányhivatali feladatok, hanem más területi államigazgatási szervek által ellátott feladatok – például családtámogatások – esetében is arra, hogy az ügysegédek segítsenek a nyomtatványok begyűjtésében, kitöltésében. Egyre nagyobb igény van az ügysegédi rendszer működésére.””

Forrás:
Bővítenék az ügysegédi rendszert; OrientPress; 2014. február 2.