Skip to main content
közigazgatás: magyar

A kormány mintegy 1300 milliárdos önkormányzati adósságot vállal át

Szerző: 2014. február 10.No Comments

„A kormány február végéig átvállalja az önkormányzatok teljes adósságállományát, mintegy 1300 milliárd forintot – jelentette be az emberi erőforrások minisztere február 6-án Debrecenben.

Balog Zoltán emlékeztetett rá, hogy az első ütemben a megyei önkormányzatok csaknem 200 milliárdos tartozását, majd az ötezer lakos alatti települések 74 milliárdos adósságállományát, végül az ötezer lakos feletti települések 610 milliárdos adósságát konszolidálta az állam, amely a hónap végéig további 420 milliárd forintot vállal át, s ezzel hitelmentessé válik az önkormányzati szféra.

Balog Zoltán a debreceni városházán Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy az önkormányzatok adóssága 2002 és 2010 között meghatszorozódott. Ez a tisztázatlan, rossz feladatmeghatározásból és finanszírozásból adódott: a kormány egyre több feladatot adott át az önkormányzatoknak, egyre csökkenő finanszírozás mellett. Hozzátette: 2014 február végére minden magyar település, minden magyar önkormányzat megszabadul az adósságtól, amit a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején kénytelen volt felhalmozni.

Elmondta azt is, hogy Hajdú-Bihar önkormányzatait eddig 31,9 milliárd forintos adósságtól szabadította meg a kormányzat, amely február végéig további 15,9 milliárdot vállal át. Debrecen esetében az első körben ez 18,1 milliárdot, most újabb 9,7 milliárdot jelentett. Kósa Lajos a ciklus óriási sikerének nevezte, hogy az önkormányzati alrendszert a kormányzat kivezette az eladósodottsági csapdából.

Debrecen esetében – mint mondta – a hitelállomány akkor volt a legnagyobb, amikor a legjelentősebb fejlesztéseket hajtották végre, amit nem tudtak másból, csak hitelből finanszírozni. A város vagyona a 2003-as 256 milliárdról 2014-re 300 milliárd forintra nőtt – tette hozzá. Kósa Lajos utalt arra is, hogy azoknak az önkormányzatoknak, amelyek az elmúlt években nem mertek fejleszteni, s nem adósodtak el, 50 milliárd forintot különített el a kormány fejlesztésekre.”

Forrás:
A kormány mintegy 1300 milliárdos önkormányzati adósságot vállal át; Emberi Erőforrások Minisztériuma; 2014. február 6.