Skip to main content
közigazgatás: magyar

Korrupcióellenes szakértők kerülnek a közigazgatásba

Szerző: 2014. február 22.No Comments

„’Az önök képzése része annak a célnak, mellyel a közszolgálati kormánytisztviselő hivatás becsületének helyreállítását kívánjuk elérni Magyarországon’– mondta Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára az Integritás tanácsadó szakirányú továbbképzés oklevélátadó ünnepségén Budapesten, pénteken.

Sikerrel zárult az Integritás tanácsadó szakirányú továbbképzés első etapja, melyben 150 kormánytisztviselőt képeztünk ki erre a feladatra – mondta Biró Marcell. A Magyary-program keretében meghirdetett közigazgatási reform nyilvánvaló célja „a közjó érvényesítése a közigazgatási munka során” – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. A reform elvontabb célja azonban a közszolgálati kormánytisztviselő hivatás becsületének helyreállítsa Magyarországon – mutatott rá Bíró.

Fontos feladat tehát, hogy alapvető kultúraváltást hajtsanak végre a közigazgatásban, és az államtitkár szerint az elmúlt négy év lépései igazolják törekvéseiket. Ennek a kultúraváltásnak a hírnökei a sorra nyíló kormányablakok, és a magyar kormány azon törekvése is, mellyel a korrupcióellenes küzdelem mellett kötelezte el magát.

Ebbe a sorba illeszkedik az Integritás tanácsadó szakirányú képzés is. „Valamennyi közigazgatási szervnél, ahol önök integritás tanácsadóként fogják végezni tevékenységüket el fogjuk érni, hogy a kultúraváltás maradéktalanul érvényesüljön” – jelentette ki. Az Európai Bizottság nem régiben megjelent korrupció ellenes jelentése is kiemeli ezt a képzést, illetve azt, hogy a korrupcióval kapcsolatos felvilágosítás a Nemzeti Alaptanterv is tartalmazza. ‘Ez a nemzetközi elismerés is megerősít minket abban hogy jó irányba haladunk’- hangsúlyozta Bíró Marcell.

‘A képzést lebonyolító komoly intézményközi együttműködést mutatja az a sok vendég is, akik ennél a hosszú asztalnál helyet foglalnak’ – mondta Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára. A közigazgatás átalakításának sikerét mutatja, hogy azon kevés kormányintézkedés közé tartozik, amelyet sehonnan sem ér kritika, minden téren teljes elfogadottságnak örvend – jelentette ki. A nemzetközi elismertséget mutatja az OECD tanulmánya és az Eurobarométer felmérése is, melyek fontos eredményként említik ezt a képzést – fűzte hozzá. A korrupciómentes közigazgatás irányában semmilyen külső jogszabály nem lehet olyan hatásos, mintha ez az igény belülről, a közigazgatás szereplőiből és az állampolgároktól érkezik – mutatott rá Rétvári, majd hozzá tette: „az Önök munkája hozzá fog járulni Magyarország jó hírnevéhez’.

A siker közös, és egy pillanatra elégedettek is lehetünk – mondta Kis Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem továbbképzési és nemzetközi rektorhelyettese. Ezt az elégedettséget erősíti az Európai Bizottság nem régiben megjelent antikorrupciós jelentése is, mely pozitívan említi az integritás képzést, és megemlíti a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is, mint a képzés gazdáját – emlékeztetett a Kis. A képzést tovább folytatják és fejlesztik is, beépítve a megszerzett tapasztalatokat és a frissen végzettek által kitöltött elégedettségi kérdőívek eredményeit is. Ezen felmérés eredménye a 10-es skálán a 8,8-as átlagot ért el, ez tehát azt mutatja, hogy a résztvevők elégedettek voltak a képzéssel. A legmagasabb értéket az oktatás szakmai színvonala kapta: 9,6 százalékot. A legkevésbé a tantermi környezettel voltak elégedettek – értékelte az eredményeket a rektorhelyettes, majd hozzátette: ez az egyik oka annak, hogy a következő képzés már a Ludovika kampuszban fog megvalósulni. ‘Az integritás tanácsadó munkakör betöltői között önök voltak az elsők, ezért nagyon nagy a felelősségük’ – hívta fel a figyelmet Kiss Norbert.”

Forrás:
Korrupcióellenes szakértők kerülnek a közigazgatásba; OrientPress; 2014. február 21.