közigazgatás: magyar

Aláírták a Veszprém Aréna törlesztőrészleteinek állami átvállalásáról szóló szerződést

Szerző: 2014. február 28.No Comments

„Veszprém Aréna építéséhez felvett hitel törlesztéséből az idén hatszázmillió forintot vállal át az állam a várostól. Az erről szóló szerződést csütörtökön adta át Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, melyet Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere írt alá.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a szerződés nem része az önkormányzati konszolidációnak. A kormány a törlesztés átvállalásával elismeri a város példaértékű erőfeszítéseit, amelyeket a sport támogatása területén tett, valamint elismeri az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdaklub sportteljesítményét is.

Megjegyezte: a város azért döntött az aréna megépítése mellett, mert a nemzetközi hírű kézilabdacsapatnak olyan csarnokra volt szüksége, ahol nemzetközi mérkőzéseket is tud játszani.

Hozzátette: a kormány ezért is döntött az átvállalás mellett, mivel a sportlétesítmény felépítése, fenntartása meghaladja a város erejét, s hogy a nemzetközi szintű kézilabdacsapat infrastrukturális háttere is meglegyen, részt vállal az önkormányzat terheiből.

Bejelentette azt is, hogy a tavaly nyáron viharban megrongálódott városi könyvtár felújításához 36 millió forintot kap Veszprém a vis maior alapból a Belügyminisztériumtól.

Porga Gyula utalt arra, hogy az önkormányzat öt évvel ezelőtt saját erejéből vállalta az aréna létrehozását, nem vett igénybe hozzá sem európai uniós, sem kormányzati támogatást.

Beszélt arról, hogy az önkormányzati konszolidációnak és a kormány mostani segítségének köszönhetően a város szabadabban tervezhet a költségvetéssel. Hangsúlyozta: az így felszabaduló pénzeket nem működésre, hanem a következő, hétéves fejlesztési ciklusban megjelenő pályázatok önrészeihez használják fel, illetve megteremthetik a helyi adó csökkentésének lehetőségét a következő évtől.

A polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat által svájci frankban felvett hitel 15 éves futamidejű hitelből öt évet, vagyis egyharmadot az önkormányzat teljesített. A csütörtökön aláírt szerződés egy évre szól, a megállapodás szerint a fennmaradó kilenc évre a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell megtalálnia a forrást a hitel átvállalásához…”

Forrás:
Aláírták a Veszprém Aréna törlesztőrészleteinek állami átvállalásáról szóló szerződést; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2014. február 27.