Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tállai: Újratárgyalják az átvett önkormányzati hitelek feltételeit

Szerző: 2014. február 28.No Comments

„A Belügyminisztérium államtitkára, Tállai András szerint reális a lehetősége annak, hogy az állam, a bankokkal, pénzintézetekkel egyenként tárgyalva, az átvett önkormányzati hitelek kamatairól, ütemezésről új megállapodást kössön.

Márciustól új élet kezdődik az önkormányzatoknál, miután pénteken lezárul az állami adósságátvállalás – jelentette be a Tállai András önkormányzati államtitkár, aki történelmi léptékűnek nevezte a folyamatot.

Idén az utolsó ütemben 456 milliárd forint tartozást vett át az állam 509 önkormányzattól. A Belügyminisztérium tisztségviselője a Közbeszéd csütörtöki adásában azt mondta, a többi ütemet is figyelembe véve, összességében 1300 milliárd forint az átvállalt adósság.

Hangsúlyozta, március 1-jétől egyetlen magyar önkormányzatnak sem kell tovább fizetnie pénzintézeti adósságát, annak tőkéjét és kamatát is az állam törleszti. Tállai András szerint ez nagy gesztus, de ha ahhoz, hogy rendet lehessen tenni az önkormányzati szektorban, meg kellett hozni ezt a döntést.

Az államtitkár szerint az átvállalás az államadósságot nem növeli, mert annak az önkormányzati adósság is része volt. Pénzügyi szempontból azonban a megváltozott helyzet terheli az államot, amelynek évente várhatóan 50-100 milliárd forintot kell fizetnie a hitelek után. Pontos számot majd az Államadósság Kezelő Központ tud mondani – tette hozzá. Az államtitkár szerint a törlesztés terheire megvan a forrás, azt a mindenkori állami büdzsébe be kell tervezni.

Tállai András arról is beszélt, hogy a tartozásokról a háttérben egyeztetések zajlanak a hitelezőkkel. Hozzátette: amikor a kormányzat látja a végső számokat, akkor szerinte reális lehetősége lehet annak, hogy a bankokkal, pénzintézetekkel egyenként tárgyalva – és a hitelállományt egy nagy állami csomaggá átalakítva – más kamatokról, ütemezésről állapodjanak meg.

Az államtitkár szerint nagy horderejű lépés az is, hogy még le sem zárult a konszolidáció, de megkezdődött azon önkormányzatok kompenzációja, amelyek halmoztak fel adósságot. A döntés oka, hogy ezen települések, amelyek korábban nem nyújtózkodtak tovább, mint ameddig a takarójuk ért, most hátrányban érezhetik magukat azokkal szemben, akiktől az állam átvállalta az adósságukat.

Az adósságátvállalásba körülbelül az önkormányzatok kétharmada esett bele, egyharmada pedig nem vett fel hitelt. Lakosságszámot tekintve azonban kilenc az egyhez az arány, vagyis a választópolgárok 90 százaléka olyan településen él, amely részt vett az adósságkonszolidációban – mondta Tállai András. Azoknak a helységeknek, akik nem adósodtak el a 2014-es költségvetésben 10 milliárd forint kompenzáció szerepel. Ezt egy mostani kormánydöntés 12,5 milliárdra emelte, négy év alatt pedig 50 milliárdot tervez erre a célra a kabinet.”

Forrás:
Tállai: Újratárgyalják az átvett önkormányzati hitelek feltételeit; Híradó.hu; 2014. február 27.