Skip to main content
közigazgatási informatikatudomány

Kutatószobát nyitott a KSH Szegeden

Szerző: 2014. március 5.No Comments

„A kutatóknak már nem kell felmenniük Pestre, hogy a statisztikai célra kezelt részletes adatállományokon saját belátásaik szerint elemzéseket végezzenek.

A főváros után már Szegeden is lehetőség nyílik a statisztikai adatok tudományos célú vizsgálatára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szegedi főosztályának épületében nyílt kutatószobában. A KSH központjában 2008 májusában nyílt meg a statisztikai adatok tudományos célú kutatásának helyet adó kutatószoba, ahol az egyedi statisztikai adatok kiemelt szintű védelme, illetve az adatvédelemmel kapcsolatos jogszabályok szigorú betartása mellett férhetnek hozzá a tudományos szakemberek a közvetlen azonosításra alkalmatlanná tett adatállományokhoz. A kutatók itt a statisztikai célra kezelt részletes adatállományokon saját belátásaik szerint elemzéseket végezzenek.

A szakembereknek így olyan mélységű elemzések elvégzésére van lehetőségük, amelyek a KSH kiadványaiban, illetve honlapján elérhető adatok alapján nem lehetségesek. A budapesti kutatószobában eddig közel negyven témában végeztek kutatást, elsősorban az egyetemi és tudományos élet képviselői. Jelenleg hét kutatható témakör érhető el térítés nélkül, és egyedi állományok létrehozására is adott a lehetőség. A KSH fejlesztéseinek köszönhetően a szakembereknek már nem kell személyesen felkeresniük a KSH központjában kialakított kutatószobát, a távoli hozzáférési rendszer révén a szegedi főosztály épületéből is igénybe vehetik a szolgáltatást.”

Szerkesztői megjegyzés:
Nem lenne illő dolog egy jelentős erőfeszítést felelőtlenül kritizálni. De, 2011-ben talán annál azért többre lenne szükség, hogy „a szakembereknek már nem kell személyesen felkeresniük a KSH központjában kialakított kutatószobát, a távoli hozzáférési rendszer révén a szegedi főosztály épületéből is igénybe vehetik a szolgáltatást.” Az Internet használatára támaszkodva, a nyílt adatok elképzelését megvalósítva, ezt a lehetőséget minden számítógépről elérhetővé kellene tenni.
Forrás:
Kutatószobát nyitott a KSH Szegeden; Híradó.hu/MTI; 2014. március 5.