Skip to main content
közigazgatás: magyarterületfejlesztés

Régi elnökkel, más tagokkal, jogokkal, feladatokkal – újjáalakult a Balaton Fejlesztési Tanács

Szerző: 2014. március 6.No Comments

„Továbbra is dr. Bóka István a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke, döntöttek a testület tagjai a szervezet pénteki ülésén

Azért kellett újraválasztani a szervezet vezetőjét, mert megváltozott a 17 éve működő tanács tagsága, illetve a tagok delegálási rendje. A szervezeti és működési szabályzat (szmsz) szerint mostantól a 11 fős testület tagja a három érintett megyei közgyűlés elnöke, a közgyűlések egy-egy delegáltja – megyénkből Lasztovicza Jenő és Nagy Jenő -, az ágazati operatív programok végrehajtásáért felelős miniszterek képviselői (négy fő), valamint a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős miniszter képviselője. Varga Mihály plusz képviselője Bóka István, aki eddig a kormány kinevezett képviselőjeként volt a BFT tagja és elnöke. A füredi polgármestert egyhangúlag választották újra elnökké.

Az szmsz módosulásával a tanács feladatai és hatáskörei közül kimaradt például, hogy „vizsgálja és értékeli a térség és környezete vonatkozásában a társadalmi, gazdasági és ökológiai helyzetet”. Helyette bekerült, hogy a „térséget érintő tudományos kutatások eredményeit figyelemmel kíséri, alkalmazásukat elősegíti, a területfejlesztési célú tudományos kutatás és fejlesztés főbb irányaira javaslatokat, ajánlásokat fogalmazhat meg”. Ugyancsak kikerült az is, hogy „kidolgozza a térségi területfejlesztési koncepciót és programot, annak dokumentumait”, valamint az is, hogy „véleményezi a kiemelt üdülőkörzetet érintő területfejlesztéssel kapcsolatos koncepciókat és programokat, terveket, pályázati kiírásokat és pályázatokat”.”

Forrás:
Régi elnökkel, más tagokkal, jogokkal, feladatokkal – újjá alakult a Balaton Fejlesztési Tanács; Siófoki Napilap; 2014. március 4.