Skip to main content
közigazgatási informatikaművelődéstörténelem

Digitalizálják a Habsburg Birodalom történelmi térképeit

Szerző: 2014. március 13.március 16th, 2014No Comments

„Az Osztrák Állami Levéltár (Österreichisches Staatsarchiv), Budapest Főváros Levéltára, az ARCANUM Adatbázis Kft, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum valamint az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszéke együttműködésének köszönhetően elkészült és a nyilvánosság számára megnyílt a MAPIRE (Historical maps of the Habsburg Empire) honlap, amely a Habsburg Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia történelmi térképeit kívánja modern térinformatikai eszközökkel közzétenni. E páratlan levéltári anyag régiségében, részletességében és művészi kidolgozottságában is egyedülálló a világon. A honlapon jelenleg a második katonai felmérés (1806–1869) teljes anyaga található.

A felbecsülhetetlen értékű térképlapok sokáig csak a múlt iránt érdeklődő szakemberek számára voltak elérhetők. Az 1990-es évektől kezdve azonban a természettudományi szakmák képviselői is egyre nagyobb érdeklődést mutattak a térképmű iránt, hiszen jó geodéziai alapja lehetővé tette, hogy egy-egy területen a jelenlegi és az egykori topográfiát megfelelő pontossággal összehasonlítsák. A honlap elérhetősége: http://mapire.staatsarchiv.at/hu/

A bemutató időpontja: 2014. március 20. csütörtök, 10.30. Helyszín: Budapest Főváros Levéltára Gárdonyi Albert termében (1139. Budapest, Teve u. 3-5.). Minden érdeklődőt szeretettel várunk!”

Szerkesztői megjegyzés:
A MAPIRE webhelyén a régi és a mai állapot szerint is lehet nézni a térképeket, az „Átlátszóság” menüpont értékeinek változtatásával.
Forrás:
A Habsburg Birodalom történelmi térképei honlap bemutatója Budapest Főváros Levéltárában; Magyar Levéltári Portál; 2014. március 10.