közigazgatás: magyar

Akadálymentesített kormányablakok Csongrádban

Szerző: 2014. március 16.No Comments

„Elindult a Csongrád Megyei Kormányhivatal akadálymentes kormányablakainak kialakítása a TIOP – 3.3.1/A-12/2 – „A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése: akadálymentesítés” pályázat keretében. A Csongrád Megyei Kormányhivatal 390 millió forint uniós támogatást nyert „A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése: akadálymentesítés” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében.

A most induló programnak köszönhetően megvalósul a 2010 óta zajló közigazgatási átalakítás legfőbb célja: mindenki számára hozzáférhetővé, elérhetővé válik az egyablakos ügyintézés.

A Kormányablakokban jelenleg 150 ügykörben fordulhatnak az állampolgárok az ügyintézőkhöz. A fejlesztés nemcsak a helyszínek számában jelent változást, hanem az ügykörök száma is megnő. A bővítés során a jelenleg működő okmányirodák is Kormányablakokká alakulnak át, így a most kialakítás alatt lévőkkel együtt, országos szinten nagyjából 300 új Kormányablakban több mint 2000 ügykört lehet majd intézni.

Az ügyfelek egy részének jelenleg problémát okoz az ügyfélszolgálatok megközelítése, mert nincs rámpa, amin a babakocsival vagy kerekesszékkel fel tudnának menni, hiányoznak az egyértelmű információs táblák, vezetősávok. A program célja éppen ezért a fogyatékkal élők, időskorúak, kisgyermekes családok, valamint a mozgásukban, vagy bármilyen egyéb módon akadályozott ügyfelek kiszolgálásának javítása.

Csongrád megyében 17 helyszínen nyílik Kormányablak, 156 munkaállomással: ezek teljes körű akadálymentesítése történik. A mindenki számára megközelíthető ügyfélszolgálatok érdekében az akadálymentesítés során parkolók, rámpák, széles ajtónyílások, alacsony ügyintézői pultok készülnek. A pályázatnak köszönhetően hangos térképpel, vezetősávval, öninformációs terminállal és táblarendszerrel is rendelkezni fognak a Kormányablakok. Ezen kívül a családbarát ügyfélszolgálat kialakítása is cél. Ennek érdekében pelenkázó helyiségek, játszósarkok is készülnek a beruházás során.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal által kezelt TIOP-3.3.1/A-12/2-2013-0017 „A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése: akadálymentesítés” projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatallal konzorciumi partnerségben valósul meg.”

Forrás:
Akadálymentesített kormányablakok Csongrádban; OrientPress; 2014. március 11.
TIOP 3.3.1 – A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése; Széchenyi 2020