közigazgatás: magyar

Jeltolmácsrendszer is üzemel az új, szegedi kormányablakban

Szerző: 2014. március 28.március 30th, 2014No Comments

„Vidéken elsőként Szegeden nyílt kormányablak bevásárlóközpontban, melynek további különlegessége, hogy a tesztüzem alatt álló jeltolmácsrendszert is igénybe vehetik az ügyfelek a rókusi hipermarketben.

Teljes körűen akadálymentesített, okmányirodai szolgáltatásokkal is rendelkező kormányablak nyílt Rókuson, ahol a személyi okmányok vagy a járműügyek intézésén kívül lehet családtámogatásokért kérelmet benyújtani, illetve tájékozódni az Erzsébet program felől. A hétfőtől péntekig reggel 8-tól 20 óráig nyitva tartó ügyfélszolgálat teljesen akadálymentes. „A szegedi vidéken az első olyan nagy forgalmú áruházban működő kormányablak, amelyben elérhetőek az okmányirodai szolgáltatások. Országosan az első olyan ügyfélszolgálat nyílt meg itt, ahol a siketek és nagyothallók használhatják a kommunikációjukat segítő videokontakt szolgáltatást, mely a programra a kormányhivatalunk jelentkezett, és részt veszünk az egyéves tesztüzemben” – mondta el a megnyitón B. Nagy László kormánymegbízott.

Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár kifejtette, az új kormányablakok megnyitása fontos lépés a közigazgatás négy éve indult átalakításának folyamatában, majd ismertette az átalakítás fontosabb állomásait…

A jeltolmács rendszer március közepén kezdte meg működését, hogy a siketek és nagyothallók önálló ügyintézését segítse. Ennek lényege, hogy valós idejű kommunikációt tesz lehetővé, illetve ha valamelyik fél nem elérhető, akkor üzenetet is lehet számára hagyni igény szerint jelnyelven, írásban vagy hangzó nyelven. „Az országos lefedettségű kontakt videotolmácsolási rendszert a jövő év február végéig terjedő próbaidőszakban csak érvényes Sinosz-tagsággal rendelkező hallássérültek vehetik igénybe ingyenesen. A tesztidőszakban összesen hetven kormányablakban telepítenének a rendszer használatához szükséges táblagépeket, annak érdekében, hogy a szolgáltatást az igényekhez igazítsák” – tájékoztatott Wágner Zoltán, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) projektmenedzsere.

Szabó Erika portálunknak elmondta, Csongrád megyében is minden járásszékhelyen nyílik kormányablak, minden olyan településen, ahol jelenleg okmányiroda működik. Országosan 300 ügyfélszolgálati helyszín lesz összesen a rendszer teljes körű kiépítése után, és több mint 2500 ügyet lehet majd elintézni a kormányablakokban. Ezzel megvalósul hazánkban a ténylegesen egyablakos ügyintézés, amit történelmi léptékűnek nevezett Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár.”

Forrás:
Jeltolmácsrendszer is üzemel a Rókuson nyílt kormányablakban; Varga Anna; Szeged Ma; 2014. március 26.