Skip to main content
közigazgatás: külföldön

Az Európai Unió intézményei és a korrupciós veszély

Szerző: 2014. április 28.No Comments

„Sokat tett az Európai Unió, hogy saját intézményeiben csökkentse a korrupció lehetőségét, de a túl komplikált szabályok, a döntéshozatal átláthatatlansága és az ügykövetés hiányosságai miatt így is veszélybe kerülhet az EU-intézmények integritása – állapítja meg a Transparency International legújabb tanulmánya. Carl Dolan, a nemzetközi szervezet brüsszeli irodájának vezetője a jelentés tanulságait úgy foglalta össze, hogy bár abban jó alapok vannak a vesztegetések megakadályozására, ezeket azonban aláássa a tervek gyenge megvalósítása, a politikai akarat hiánya és a korrupcióellenes programok végrehajtásához hiányzó emberi és anyagi erőforrások. Dolan szerint így több területen is javítani kellene az átláthatóságot, ezek közül a legfontosabb az uniós döntéshozatal és a lobbizás kérdése.

A jelentés azt ajánlja, hogy az uniós szervezetek tegyék lehetővé a „döntéshozatali lábnyomok” követését, vagyis legyen valamilyen írásos és nyilvános nyoma annak, milyen érdekcsoportok, lobbisták, szervezetek tettek javaslatokat különböző törvényekhez, direktívákhoz stb. Ezenkívül az átláthatóság növeléséhez az is hozzájárulna, ha a döntéshozatali folyamat minden dokumentuma elérhető lenne, beleértve a zárt ajtós tárgyalások jegyzőkönyveit is.
Az unió intézményei nem voltak mentesek a korrupciós botrányoktól az elmúlt években, 2011-ben több EP-képviselőnek, 2012-ben pedig John Dalli fogyasztóvédelmi biztosnak kellett lemondania, amiért pénzt fogadtak el lobbistáktól.”

Forrás:
A korrupció gáncsolhatja el Európát; Csurgó Dénes; Napi Gazdaság Online; 2014. április 25.
The European Union Integrity System; Transparency International EU Office; 2014. április 24.(pdf)
Háttér a jelentéshez; Transparency International EU Office
Sajtóközlemény; Transparency International EU Office; 2014. április 24. (pdf)