Skip to main content
informatika

A Microsoft felhőalapú szolgáltatásai megkapták a legmagasabb szintű uniós tanúsítványt

Szerző: 2014. április 30.május 2nd, 2014No Comments

„A Microsoft – a nagy IT-cégek közül elsőként – megkapta azt az uniós tanúsítványt, amely alapján felhőalapú szolgáltatásai megfelelnek az EU legmagasabb szintű elvárásainak. A vállalat szerint ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a felhasználók körében növekedjen a bizalom az egyébként számos nyilvánvaló előnnyel járó felhő megoldások iránt.

A Microsoft az első szolgáltató, amelynek nagyvállalati felhő szolgáltatásaival kapcsolatos szerződéseiről az EU adatvédelemmel foglalkozó hatóságai egyöntetűen kijelentették, hogy megfelelnek az unió legmagasabb szintű adatvédelmi elvárásainak – jelentette be a napokban a vállalat. Az összes uniós tagállam adatvédelmi hatóságait tömörítő 29-es munkacsoport egy közös levélben tudatta véleményét, amely a vállalat szerint biztosíték mindazok számára, akik az adataikat biztonságban szeretnék tudni a felhőben. A hatósági levél megerősíti, hogy az adatok továbbítása a Microsoft vállalati felhőjébe megfelel az összes érintett uniós tagállam nemzeti szabályozásának. A bejelentés jelentőségét növeli, hogy az adatvédelmi hatóságok hasonló jóváhagyást még soha nem bocsátottak ki.

A most minősített szolgáltatások közé tartozik a Microsoft Azure, az Office 365, a Microsoft Dynamics CRM Online és a Windows Intune is. A Microsoft közleménye szerint a cég maximálisan tiszteletben tartja a felhasználók szabad döntését arról, hogy az adataikat hol tárolják. A vállalat adatközpontjai Amszterdamban és Dublinban lehetőséget biztosítanak az európai ügyfeleknek, hogy az EU határain belül tárolják az adataikat.

„Az európai uniós tanúsítvány segítséget jelenthet abban, hogy növekedjen a felhőalapú megoldások iránti bizalom a vállalatok – köztük a Magyarországon működő cégek – körében” – nyilatkozta lapunknak Ferencz Gyula, a Microsoft Magyarország nagyvállalati üzletágának vezetője. Hozzátette: a vállalatok jelentős része eddig kiváró álláspontra helyezkedett a nyilvános felhővel kapcsolatban, hiszen ennek bevezetése a cégek szerint komoly változásokat hoz, és biztonsági, jogi, adatvédelmi problémákat is felvet. A tanúsítvány révén viszont jobban felnyílhat a kétkedők szeme, és komolyabban elkezdhetnek foglalkozni a felhő bevezetésével, amely egyébként nyilvánvaló előnyökkel rendelkezik. Azoknak pedig – hangsúlyozta Ferencz Gyula – akik már tettek lépéseket a cloud bevezetése érdekében, azoknak nagyon nagy igazolást jelent a most kiadott ajánlás.

A szakember szerint ugyanakkor kétségtelen tény, hogy még mindig komoly félreértések élnek a köztudatban a felhőalapú megoldások kapcsán. Az egyik ilyen, hogy az EU-s szabályok szerint az unió területéről nem kerülhet ki adat: ez pedig nem igaz, hiszen erre megfelelő szerződéses biztosítékok mellett van lehetőség. Éppen ezek a feltételek garantálják, hogy teljes biztonságban legyenek az ügyfelek nálunk lévő adatai – emelte ki Ferencz Gyula…”

Forrás:
Bízhatnak a felhőben a cégek; Barát Mihály; Világgazdaság Online; 2014. április 28.