gazdaságközigazgatási informatika

Áfacsalókra vadásznak az új útdíjrendszerrel

Szerző: 2014. május 7.No Comments

„A NAV és az útdíjfizetési hatóság között elektronikus kapcsolat van, így a gyanús szállítmányokat könnyedén nyomon követheti az adóhatóság.

Már több nagy áfacsalás felgöngyölítésében is segítették a hatóság munkáját az elektronikus útdíjrendszer adatai, amelyekhez egy tavalyi törvénymódosítás ad jogosultságot az adóhatóságnak – írta szerdán a Magyar Nemzet.

Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki és vámügyekben nyilatkozó szóvivője elmondta: a NAV és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató között elektronikus kapcsolatot alakítottak ki, így az adóhatóság az internet segítségével kérheti le a szükséges információkat.

A gyanús szállítmányokat tehát könnyedén nyomon követheti a hatóság, emellett a megtett út és az árumozgás hiányának megállapítása utólag is lehetséges – tette hozzá.

A lap szerint az ellenőrzés hatékonyságának javítására szakmai berkekben jó megoldásnak tartanák az elektronikus fuvarlevél bevezetését, így a hatóság akár a kamion megállítása nélkül is meggyőződhetne arról, hogy kié az áru, mit tartalmaz a szállítmány, ki a megrendelő.”

Forrás:
Áfacsalókra vadásznak az új útdíjrendszerrel; HVG.hu/MTI; 2014. május 7.