Skip to main content
egészségügyközigazgatási informatika

Ausztriában megkezdte működését az ELGA lakossági portál

Szerző: 2014. május 10.No Comments

„2014. január 2. óta elérhető az osztrák Elektronikus Egészségügyi Akta (ELGA) rendszeréhez kapcsolódó online lakossági portál, ahol 2014 első felében a biztosítottak elektronikus formában jelezhetik kimaradási szándékukat az ELGA rendszeréből.

2014. január 2. óta elérhető az osztrák Elektronikus Egészségügyi Akta (ELGA) rendszeréhez kapcsolódó online lakossági portál, ahová a biztosítottak a www.gesundheit.gv.at oldalon keresztül, érvényes polgári kártyával (alkalmazásának alapfeltétele egy kártyaolvasó készülék) vagy mobil aláírással történő hitelesítést követően léphetnek be.

2014 első felében a biztosítottak számára az új portál elektronikus formában kínál lehetőséget a rendszerből való kimaradás bejelentésére (opt-out szabályozás). A portál további szolgáltatásként a későbbiekben lehetőséget biztosít a saját adatokba való betekintésre és a hozzáférési jogosultságok szabályozására is. Egészségügyi adatok első ízben a portálon keresztül csak 2014 második felétől válnak lehívhatóvá.

A portál létrehozásának egyik további célja a transzparencia növelése volt, mivel az a biztosítottak számára nyomon követhetővé teszi majd a szolgáltatók egészségügyi adatokhoz való hozzáféréseit.”

Forrás:
Megkezdte működését az ELGA lakossági portál – Ausztria; HealthOnLine; GYEMSZI IRF; 2014. január 7.
Stöger: Start von ELGA ist Meilenstein in der österreichischen Gesundheitspolitik; Bundesministerium für Gesundheit; 2014. január 3.