Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikatörvények, határozatok

Itt az új kormányzati struktúra: nyolc helyett kilenc minisztérium lesz

Szerző: 2014. május 11.No Comments

„Az eddig nyolc helyett kilenc minisztérium működik majd az harmadik Orbán-kabinetben. A szombati ülésen megválasztott kormányfő és Semjén Zsolt a beiktatás után nyújtotta be a kormányzati szerkezetről szóló törvényjavaslatát egyéni képviselői indítványként.

A felsorolás szerint a következő szakpolitikai tárcák lesznek: Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Földművelésügyi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, valamint minisztériumi rangra lép a kormányzati koordinációt ellátó, korábban Lázár János által államtitkári rangban vezetett Miniszterelnökség.

Az előző ciklushoz képest tulajdonképpen annyi a változás, hogy a korábbi, Navracsics Tibor által vezetett Közigazgatási és igazságügyi Minisztérium szétvált. A közigazgatás a Miniszterelnökséghez fog tartozni, A végrehajtási rész, mint például az elektronikus nyilvántartás pedig a Belügyminisztériumhoz. Az igazságügy önállósul ( Trócsányi László vezeti majd). A korábban Martonyi János által vezetett Külügyminisztériumhoz hozzácsatolták a külgazdasági területet, amelyet Szijjártó Péter felügyelt államtitkárként a Miniszterelnökségen belül. Így tulajdonképpen, ahogyan Orbán korábban ígérte, túlságosan nagymértékű szerkezeti változásokra nem került sor a kormányzati struktúrában.
Az indítvány június 6-án léphet hatályba…”

Forrás:
Itt az új kormányzati struktúra: nyolc helyett kilenc minisztérium lesz; Éber Sándor; Világgazdaság Online; 2014. május 10.
T/106 Magyarország minisztériumainak felsorolásáról (pdf)