Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Észt újdonság: az e-offshore

Szerző: 2014. május 18.No Comments

„Ambiciózus tervvel állt elő az észt kormány. 2014 április 24-én került elfogadásra a külföldiek számára is elérhető észt e-identitásról szóló koncepció, mely a teljes egészében digitalizált észt közigazgatás és bankszféra előnyeit kihasználva virtuális letelepedésre teremt lehetőséget az országban.

A tervek szerint az elkövetkező 10 évben az 1,3 milliós ország akár 10 millió ember számára is digitális identitást adhat, ami különböző, más helyeken az állampolgársághoz, vagy minimum letelepedéshez köthető jogokkal ruházza fel őket.

Taavi Kotka az észt Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára saját blogján készített egy bejegyzést a témáról, amit én az észt köztársasági elnök Facebook oldalán láttam először.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy a teljes mértékben digitalizált észt kormányzás és közigazgatás nem kell, hogy megálljon a határokon. Egy intelligens állam szolgáltatásait akár világszerte nyújthatja, ugyanazon az adok-kapok alapon, ahogyan ma egy fizikai értelemben vett bevándorlással létrejön egy polgárjogi kapcsolat az egyén és a célország között. Az észtek azt találták ki, hogy ehhez most már fizikailag nem is feltétlenül kell bevándorolni.

Mindezt most szeretnék globálisan kiterjeszteni olyan emberek számára, akik észtországi bázisról (akár úgy, hogy életükben nem jártak az országban), az észt elektronikus igazgatási struktúrát használva akarják az EU piacán megvetni a lábukat. Ehhez 2014 végétől észt elektronikus identitást (a híres ID kártya) adnak, amolyan e-letelepedés formájában. Fizikailag nem kell idejönni, de itt van a céged bejegyezve, itt van bankszámlád, itt adózol az itteni szabályok szerint az online felületen, és a digitális technológia segítségével bármilyen szerződést aláírhatsz, vagy például embereket vehetsz fel dolgozni. Az egész koncepciót elég hamar ki lehet terjeszteni majd a nyugdíj és egészségügyi biztosításokra is. Az intelligens állam, tehát úgy árulja a közigazgatási szolgáltatásait, mint egy nemzetközi bank. Az állam határain is túlnyúlva. Az e-letelepedéssel azt teszik lehetővé, hogy a teljes igazgatási struktúrát használja valaki anélkül, hogy fizikailag is itt kéne lennie.

Így lesz egy 1,3 milliós országból akár 10 milliós. Messzire mutat ennek jelentősége nem csak gazdasági szempontból, hanem a nagy ellátórendszerek működtetése szempontjából is, illetve gondoljunk bele milyen identitásokat hoz létre egy ilyen virtuális állampolgárság. A kezdeményezés rögtön szlogent is kapott:

„E-residence can make Estonia truly great!””

Forrás:
10 millió e-bevándorló Észtországba; Tallinnban blog; 2014. május 10.
10 million „e-Estonians“ by 2025!; taavikotka; 2014. május 4.