Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldöntávközlés

Megnyitni a piacot: uniós versenyjogi vizsgálat Hollandiában

Szerző: 2014. május 18.No Comments

„Az egyik legnagyobb holland kábelcég Liberty általi felvásárlásának mélységi vizsgálatát rendelte el az Európai Bizottság a napokban.

A testületnek 90 napja van a végső döntés meghozatalára; ezzel a határnap szeptember 18. A bizottság korábban hangoztatott aggálya szerint tompítja a piaci versenyt, ha a Liberty Global a helyi UPC-leányon keresztül megszerzi a Ziggo-t, mivel mindkét társaság országos hálózattal kínál televíziós és más távközlési szolgáltatásokat, de saját prémium csatornáik is vannak. Ezért a testület előzetes álláspontja szerint az ügylet megzavarhatja a holland nyelvű tartalmak, a tévécsatornák, a fizetős prémiumadók és számos más távközlési szolgáltatás piacát, írja több médium is.

Mint arról januárban portálunk is beszámolt, a Liberty Global kereken 10 milliárd eurós áron vásárolja fel a Ziggo-t, amelyben addig 29 százalékos részesedéssel rendelkezett. A vevő készpénzzel és – körülbelül kétharmad részben – saját részvényekkel rendezi a számlát. A Ziggo így megszerzett 2,7 millió új előfizetője révén már mintegy hétmillió hollandiai háztartásban lesz jelen a konglomerátum valamely szolgáltatása; ez tízből kilenc otthont jelent. Emellett a felvásárlás komoly lehetőségeket rejt a mobil- és a közületi piacon – hangsúlyozta akkor a Liberty.

Az ügylet Henk Kamp gazdasági miniszter fantáziáját is beindította; ő ugyanis felvetette: ha az országos lefedettségű, részben állami kézben lévő KPN-nek meg kell nyitnia kábelhálózatát harmadik felek előtt, akkor miért nem kötelezik ugyanerre a frissen összeállt tandemet, amelynek szolgáltatása a holland háztartások 90 százaléka számára elérhető.”

Forrás:
Mélyen vizsgál a Bizottság; Mediapiac.com; 2014. május 16.