Skip to main content
gazdaságInternetjogmédiaművelődés

Változhat a Google keresőmotorja az EU-ban

Szerző: 2014. május 18.No Comments

„Az európai napilap és médiakiadók szövetsége (European Newspaper Publishers’ Association, ENPA) szerdai római közgyűlésén elfogadott határozatában arra sürgeti az Európai Bizottságot és az uniós tagállamok kormányait, hogy a jól működő médiapiac alapvető feltételeként ismerjék el a szabadpiaci esélyegyenlőséget és az internetes keresések mindenki számára egyenlő megjelenítési kritériumait – írja az ENPA közleménye.

Az európai kiadók Rómában tanácskozó képviselői aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az Európai Bizottság a jelek szerint kész megállapodással lezárni a Google ellen indított uniós versenyjogi eljárást, holott szerintük a Google által tett javaslatok nem elegendőek a domináns piaci pozíciójával való visszaélés megakadályozására.

A kiadók európai szervezete egységes keresési és eredménymegjelenítési kritériumok alkalmazását tenné kötelezővé minden webes kereső szolgáltatás számára, beleértve a Google szolgáltatását is. Szerintük a Google, az ellene indított versenyjogi eljárásban tett javaslatai nem korlátozták, sőt még fokozták is a harmadik személy által nyújtott tartalom illetéktelen felhasználását és semmiben nem mérsékelték azt a kirívó diszkriminációt sem, amit a keresési eredmények rangsorolása jelent.

„Amennyiben az Európai Bizottság szentesítené a Google által gyakorolt szabadverseny-ellenes magatartást, az nagyban aláásná az európai digitális újságírás jövőbeni fejlődési lehetőségeit és működésének fenntarthatóságát. Olyan alapvető európai értékek megőrzése itt a tét, mint a sajtószabadság és a polgároknak a legkülönbözőbb hírforrásokhoz való szabad hozzáférési joga” – fogalmazott Ivar Rusdal, az ENPA elnöke.”

Forrás:
Változhat a Google keresőmotorja az EU-ban; Napi.hu/MTI; 2014. május 14.
European newspaper publishers call for fair competition and equal search as key to sustainable growth in digital media market; European Newspaper Publishers’ Association (ENPA); 2014. május 14.