Skip to main content
gazdaságtávközlés

Indul az NMHH 2014-es mobilfrekvencia-pályázata

Szerző: 2014. május 23.május 25th, 2014No Comments

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ma kiírta a szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó legújabb frekvenciapályázatot. A jelentkezők összességében valamivel több mint 100 milliárd forintért juthatnak hozzá új spektrumhoz, melyen gyors és nagyobb lefedettségű mobilnetet biztosíthatnak.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a legutóbbi ütemtervnek megfelelően ma kiírta a még ki nem osztott, valamint korábban mobiladat-forgalmazás céljára még meg nem nyitott frekvenciasávok értékesítést célzó pályázatot. A pályázatra jelentkezők összesem mintegy százmilliárd forintért tizenöt évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot kaphatnak, vagyis nagyjából ennek a pályázatnak az eredményétől függhet, hogy a következő másfél évtizedben bővül-e új infrastruktúra-szolgáltatóval a magyar mobilpiac.

Változatlan keret, változó légkör
Erre egyébként a meghirdetett blokkok áttekintése alapján, valamit a makrogazdasági környezetet ismerve vajmi kevés esély van, jóllehet a legutóbbi, kudarccal zárult frekvenciaaukció során az állami félnek nem titkolt szándéka volt, hogy új szereplőt küldjön erre a piacra. Végül potens külső piaci szereplő hiányában állami cégekből álló konzorcium indult a frekvenciákért, ám eljárásjogi hibákon az aukció végül elbukott, a mobilszolgáltatás nyújtására létrehozott állami konzorcium pedig el is tűnt a süllyesztőben.

A mostani pályázaton a pályázható spektrum hasonló, mint a korábbi, bukott aukción áruba bocsátott keret, azzal a fontos különbséggel, hogy mostanra minden akadály elhárult a teljes frekvenciakészlet használatba vétele elől, hiszen lezajlott a földfelszíni televíziózás digitális átállása, mely immár lehetővé teszi a 800 MHz-es digitális hozadéksáv felhasználását mobil szélessávú szolgáltatások nyújtására.

Ezúttal ennek a frekvenciasávnak összesen 60 MHz-nyi szeletére lehet pályázni, emellett a 900 MHz-es sávban összesen 10, az 1800 MHz-es sávban 30, a 2,6 GHz-es sávban 180, a 26 GHz-es sávban pedig 112 MHz-nyi frekvenciakeret kerül kiosztásra, méghozzá technológiasemlegesen, azaz az adott sávokon akár 2G, akár 3G, vagy akár 4G/LTE technológiával is lehet mobilszolgáltatást üzemeltetni. Az összes pályáztatásra kerülő csomagért együttesen mintegy 104 milliárd forintot kér a tulajdonos magyar állam.

Az alapvetően szimmetrikus kialakítású A, B és C csomagok esetében a megváltozott kormányzati kommunikációt figyelembe véve gyakorlatilag nem kérdés, hogy mely pályázókhoz juthatnak a frekvenciák: a Vodafone-nak, a Telenornak és a Magyar Telekomnak egyaránt égető szüksége van arra, hogy a mobil szélessávú szolgáltatás lefedettségét és sávszélességét (vagyis kapacitását) növelni tudja.

Az 1800 MHz-es sáv ugyanakkor nyitott kérdés, és a három inkumbens közül a jelenlegi állapotok és a pályázati dokumentáció alapján kettő kiesik a versenyből, hiszen a Telenor a jelenleginél nem szerezhet több spektrumot ebben a sávban, a Telekom esetében pedig – legalábbis jelenleg – nem biztosított a folytonosság a szolgáltató meglévő 1800 MHz-es blokkjaival, márpedig ez szintén előírás a pályázaton.

A Telekomnak most leginkább az okozhat fejfájást, hogy a pályáztatás előtt nem történt meg az a sávátrendezési folyamat, melynek révén a szolgáltató 1800 MHz-es blokkjai számára biztosította volna a folytonosságot – ezt egyébként a pályáztatási eljárás részeként zajló nyilvános meghallgatáson egy külsős (ugyanakkor vélhetően a Telekomhoz köthető) tanácsadócég, a Spectrum Advise javasolta. A konzultáción a tanácsadócég és a három inkumbens mellett a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. képviselői, illetve egy hatodik, potenciális érdeklődő is jelen volt, ennek a szervezetnek a kiléte azonban egyelőre nem ismert.

Négy éven belül országos lefedettség
A ma meghirdetett pályázatra június 16-án lehet jelentkezni, 40 millió forint ellenében, a bontásra 2014. június 17-én délelőtt kerül sor. Az eredményhirdetést követően a legtöbb sáv használatba vételével egy időben a szolgáltatóknak azonnal meg kell fizetniük a frekvenciahasználati díjat is. A hálózat kiépítésének ütemét szigorúan számon fogja kérni a hatóság, már csak azért is, mert az ezzel kapcsolatos vállalások a pályázat elbírálása kapcsán fontos szempontnak minősülnek.

Így például az A, B és C blokkok, vagyis a 800 MHz-es digitális hozadéksávok használatára jogosult nyerteseknek a jogosultság megszerzését követően 60, illetve 48 hónapon belül az ország lakosságának legalább 96 százalékát lefedő mobilnet-szolgáltatást kell nyújtaniuk.”

Forrás:
Indul az NMHH 2014-es mobilfrekvencia-pályázata; Koi Tamás; HWSW.hu; 2014. május 22.
Az NMHH kiírta a szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciapályázatot; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság; 2014. május 22.
„Szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok” tárgyában kiírt pályázat dokumentációja; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság; 2014. május 22. (pdf)