Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Az állami vagyongazdálkodás nem öncél

Szerző: 2014. május 24.No Comments

„Az állami vagyongazdálkodás nem öncél, hanem szükséges a kormány gazdasági és társadalmi célkitűzéseinek megvalósításához – hangsúlyozta Székács Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára szerdán a Napi Gazdaság „A jó gazda – állami vagyongazdálkodás a gyakorlatban” című konferencián, Budapesten.

Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy 2010-ben célul tűzték ki az állami vagyongazdálkodás egységes rendszerének kialakítását, az állami vagyon megőrzését, gyarapítását.

Székács Péter szerint az egységes állami vagyongazdálkodási rendszer biztosítja, hogy a nemzeti vagyon valamennyi elemét azonos tulajdonosi szemlélet alapján kezeljék. Az elmúlt években az állami vagyongazdálkodás fókuszába került az állami akvizíciós tevékenység is, mert ezáltal valósítható meg az egyes kiemelt közszolgáltatásokat végző közműcégek közösségi tulajdonba vétele, amely elengedhetetlen feltétele a rezsicsökkentési intézkedéseknek – emelte ki az NFM helyettes államtitkára.

Az MNV Zrt. vezérigazgatója szerint az állam jó gazda szerepét mutatja több állami társaság hatékonyabb, eredményesebb gazdálkodása, példaként említette többi között, hogy a győri Rába egyre jobb eredményeket ér el. Az állami vagyon gyarapodására utalva Márton Péter kitért arra, hogy az elmúlt két évben nagy számú akvizíciót hajtottak végre elsősorban az informatikai, távközlési, energetikai szektorban.

Az energetikai szektorban végrehajtott állami vásárlások a lakossági, illetve a későbbi ipari rezsicsökkentést alapozzák meg, az E.ON földgáztároló megvétele pedig az energia-ellátásbiztonságot növeli – mondta a nemzeti vagyonkezelő vezérigazgatója. Előadásában az MNV Zrt. vezérigazgatója kitért arra, hogy a Volán-társaságok átalakítása 2013 elején elindult, a 24 állami tulajdonú társaság hét regionális szervezetbe került leányvállalatként, 2014. december 31-ével a régiókban a társaságok összeolvadnak. A Volán-társaságok eddigi átalakítása költségcsökkentést hozott a korábbi évekhez képest, illetve kevesebb lett a vezetők száma.

Márton Péter beszélt arról, hogy a jövőben szervezetük az állami vállalatok európai uniós forrásokhoz jutását szeretné segíteni, illetve egyre nagyobb szerepet vállalna állami ingatlanberuházóként is, továbbá kiemelt figyelmet fordítana az épített örökség felújítására…”

Forrás:
Az állami vagyongazdálkodás nem öncél; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2014. május 14.