Skip to main content
gazdaság

Megosztáson alapuló gazdaság: Csomagkézbesítés közösségi, civil közreműködéssel

Szerző: 2014. június 10.No Comments

„A crowdsourcing vagy közösségi közreműködés az információtechnológia eszközeit használja arra, hogy platformot nyújtson civil (nem szakmai) szereplők számára új típusú szolgáltatásokban való részvételre. Pénzügyi területen ilyen például a Kickstarter, ahol egy-egy ötlet megvalósításához lehet pénzügyi támogatókat keresni. Nagyon viharosan terjeszkedik a taxi-szolgáltatások területén az Uber illetve a szálláskiadásban az Airbnb. Ezek a hagyományos szolgáltatásnyújtást és az ezzel kapcsolatos jogi szabályozást kikerülve rohamosan terjednek, megjelentek már részben Magyarországon is. Ezek a cégek a sharing economy-nak, vagyis a megosztáson alapuló gazdaságnak nevezett jelenség zászlóshajói, de rengeteg cég kezd tevékenységbe ezen a területen. Megjelentek például a csomagkézbesítésben is, az un. utolsó kilométeren lezajló csomagkézbesítésben. Az Egyesült Államok Postai Felügyelete (United States Postal Service Office of Inspector General – OIG) rövid összefoglalót készített erről a területről, abból a szempontból értékelve az eseményeket, hogy milyen lehetőségeket és milyen veszélyeket rejtenek a posta számára.”

Forrás:
Using the ‘Crowd’ to Deliver Packages; United States Postal Service Office of Inspector General; Issue in Focus; 2014. február 12. (pdf)
Crowd-sourced delivery solutions rivet e-retailers’ attention; Agata Kłapeć; evigo.com; 2014. január 15.
DHL trials crowd sourced package delivery in Stockholm; Post & Parcel; 2013. szeptember 3.
Exclusive: Wal-Mart may get customers to deliver packages to online buyers; Alistair Barr és Jessica Wohl; Reuters; 2013. március 28.
Sharing economy; Wikipédia