Skip to main content
közigazgatási informatika

A magyar kormányzati hitelesítésszolgáltató (GovCA) bekerül a Microsoft által elismert, megbízható szolgáltatók közé

Szerző: 2014. június 23.No Comments

A 2014 szeptemberi biztonsági frissítéssel a magyar kormányzati hitelesítésszolgáltató (GovCA) bekerül a megbízható szolgáltatók közé, mondja a Microsoft előzetes bejelentése. A kormányzati hitelesítésszolgáltatás (GovCA) kialakítását a NISZ Zrt. valósítja meg a „Teljes körű ügyfél-azonosítás projekt (EKOP–2.3.8)” keretében.

A kormányzati hitelesítésszolgáltatás lényege, hogy a papír alapú világban megszokott, kézi aláírást helyettesíteni lehessen olyan digitális kézjeggyel, amely hasonló funkciót tölt be az elektronikus világban. Az e-aláírás azonban nem érvényes hitelesítés nélkül, a kormány ezért rendeletben előírta egy erre szolgáló központ létrehozását. Ezért a NISZ Zrt. a kormányzati hitelesítésszolgáltatás keretében államigazgatási, közigazgatási intézmények számára (személyek, szervezetek, illetve informatikai eszközök részére) kézi kiadmányozáshoz, és gépi elektronikus aláíráshoz szükséges tanúsítványokat, továbbá azonosítási, valamint titkosítási célú tanúsítványokat bocsát ki. A NISZ Zrt. a kétkulcsos hitelesítési eljárások használatát nyilvános kulcsú infrastruktúra (PKI – Public Key Infrastructure) alkalmazásával teszi lehetővé, biztosítva ezzel az adatok sértetlenségét, az elektronikus dokumentumok hitelességét.

A Microsoft közleménye azt jelenti, hogy a Microsoft operációs rendszereit használó gépek és rendszerek a magyar kormányzati hitelesítésszolgáltató (GovCA) tanúsítványaival hitelesített dokumentumokat minden egyéb beállítás nélkül is jól fogják kezelni. Ezzel a NISZ ezen szolgáltatása is immár egyszerűen használhatóvá válik mind az ügyfelek, mind az ügyintézők számára. 2014 ősz folyamán elkezdődhet a GovCA szolgáltatásainak éles bevezetése a közigazgatási rendszerekben.

EKOP-2.3.8 – Teljes körű ügyfél-azonosítás; Széchenyi 2020
Korábbi híreink az EKOP-2.3.8-ról
Kormányzati hitelesítés-szolgáltató – GovCA
Introduction to The Microsoft Root Certificate Program; Microsoft TechNet
Root certificate; Wikipédia