Skip to main content
közigazgatási informatika

Húszezer elektronikus vádirat

Szerző: 2014. július 3.No Comments

„Idén befejeződik annak a hatezer számítógépnek a szétosztása és rendszerbe állítása, amelyet a közelmúltban vásárolt az Országos Bírósági Hivatal. A bíróságok munkafeltételeinek megteremtéséért felelős hivatal erőteljes informatikai fejlesztést végez – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Fekete Gábor elnökhelyettes. Megtudtuk: a rendszer áprilisi tesztelése nyomán hamarosan folytatódik a tanúk és a vádlottak távmeghallgatása. A hivatalnak az év eleje óta az ügyészség húszezer elektronikus vádiratot küldött meg.

A modernizáció az igazságszolgáltatást sem kerülheti el. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) két éve erőteljes elektronikai fejlesztésekbe kezdett, ehhez több alkalommal uniós támogatást kapott. Fekete Gábor elnökhelyettes szerint a különféle szerverek, a mobil és asztali számítógépek egyaránt előmozdíthatják az ügyfelek jobb kiszolgálását. A tárgyalótermekben szinte a legutóbbi időkig kazettás magnetofon rögzítette például a jegyzőkönyvet. Újabban beszereztek elektronikus diktafonokat is, sőt mindinkább napirendre kerül az úgynevezett hangfelismerő rendszerek beállítása. Utóbbi felszerelés lehetővé teszi, hogy a rögzített szöveget ne kelljen legépelnie a jegyzőkönyvvezetőnek. Az OBH elnökhelyettese úgy véli, minden újításnak feltétele a megfelelő környezet és munkakultúra kialakítása, a munkakörökhöz illő feltételrendszer szabályozása – a rendelkezések kidolgozása már megkezdődött. A bírósági dolgozók így a hivatalba lépésük előtt pontosan megismerhetik a követelményeket.

A Magyar Nemzet megtudta, hogy az ítélkezés munkafeltételeiért felelős Országos Bírósági Hivatal összességében több mint hatezer számítógépet szerez be, ezek szétosztása és rendszerbe állítása az idén lezárul. Budapest és környéke elsőbbséget élvez, egyes fővárosi kerületek így jutnak majd hozzá a fontos műszaki eszközökhöz. Az elnökhelyettes megjegyezte: a modernizáció nem csak abból áll, hogy új gépeket vásárolnak, egyúttal változik a technológia is. A fejlesztések eredményeképpen több törvényszék bírái mobil számítógépeket használhatnak. Fekete Gábor szerint a fejlesztés mindenképpen szükséges, hiszen a bíróságok technikai felszereltsége még távolról sem nevezhető teljes körűnek.

Újdonság, hogy a büntetőeljárási törvény lehetővé tette a vádiratok elektronikus továbbítását. Az év első felében az ügyészség több mint húszezer alkalommal fordult ilyen formában a bíróságokhoz. Hozzátartozik, hogy az elektronikus vádiratokat kézbesítő zárt rendszert az OBH tartja fenn a bíróságok számára. A törvényszékek ugyanakkor – a nyomozati iratokkal együtt – megkapják a papíralapú vádiratot is, hiszen azt nem minden vádlottnak és védőnek tudják elektronikus formában kézbesíteni.”

Forrás:
Húszezer elektronikus vádirat; Kulcsár Anna; MNO.hu; 2014. július 1.