gazdaságinformatikajog

Bitcoin kereskedelmi szabályozás készül New York államban

Szerző: 2014. július 25.július 27th, 2014No Comments

„A szövetségi állam pénzügyi felügyelete szigorúan szabályozná a virtuális pénzek területét.

Július elején Kaliforniában már engedélyezték a Bitcoin és más virtuális fizetőeszközök (ajándékkártyák és a hűségpontrendszerek) használatát, de New York nem ilyen liberális. Benjamin M. Lawsky, New York állam pénzügyi felügyeletének vezetője ismertette a kidolgozott csomagot. Ennek alapján a virtuális fizetőeszközökkel kereskedő cégeknek kezdeményezniük kell a Bitlicense megszerzését. A licenc előírja, hogy az adott vállalat Bitcoinnal kapcsolatba kerülő alapítóinak és munkatársainak alá kell vetniük magukat egy megbízhatósági vizsgálatnak. Ennek részeként el kell juttatniuk az ujjlenyomataikat és az igazolványképüket a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI). A New York állam pénzügyi felülete előírná azt is, hogy a társaságok létrehozzanak egy vagyonkezelői alapot. A szükséges összeget dollárban kell biztosítani. A pénzügyi szolgáltatóknak továbbá el kell fogadniuk az amerikai pénzmosás elleni törvény előírásait is.

A Bitcoin Foundation bírálta a tervezetet, mert attól tart, hogy a virtuális fizetőeszközökhöz különleges szabályokat hoznak létre. A szervezet álláspontja alapján a virtuális pénzekkel kereskedő vállalatokra ugyanazoknak az előírásoknak kellene vonatkozniuk, mint a hagyományos bankokra, ezért a Bitcoin Foundation azt javasolta, hogy hosszabbítsák meg a vitára szánt időt. Jelenleg ez 45 nap, de meghosszabbítható akár egy évre is.

A 40 oldalas tervezetet számos más kritika is érte. A felhasználók nem csupán a licencjogok megszerzésének feltételit bírálták, hanem a pontatlan fogalmazást is, abból ugyanis nem derül ki, hogy pontosan kiket érint az új szabályozás. Azt viszont tudni lehet, hogy a különböző tranzakciók adatait legalább tíz évig meg kell őrizni, emellett az ügyfeleknek a személyes információikat is meg kell adniuk, például a nevüket és a címüket. Erre a pénzmosás visszaszorítása miatt van szükség.”

Forrás:
Bitcoin kereskedelmi szabályozás készül New York államban; SG.hu; 2014. július 25.