Skip to main content
közigazgatás: magyar

Szükség van a további integrációra a kormányhivataloknál

Szerző: 2014. július 31.No Comments

„A következő időszak fontos lépése lehet, hogy minél több állami szerv betagozódjon a kormányhivatalba. Az eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az egy kézbe került hivatalok sokkal hatékonyabban működnek – közölte a Rádió Orient műsorában Tarnai Richárd. A Pest Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta, a kormány mind a 3200 településre szeretné elvinni a közigazgatást, a lakosság igényeitől függ, hogy az ügysegédi rendszeren vagy a kormányablakokon keresztül teszik ezt.

Július közepén átvették kinevezésüket a fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetői, amire azért volt szükség, mert a miniszterelnök négyéves mandátumának lejártával a korábbi vezetők megbízatása is megszűnt.

Pest megyében nem történt változás, Tarnai Richárd maradt a kormánymegbízott, akinek azonban az összeférhetetlenségi szabályok miatt le kellett mondania képviselői posztjáról. Meglátása szerint előnyökkel és hátrányokkal egyaránt jár az új rendelkezés, újabb megbízatását a 3000 fős hivatal élére azonban örömmel fogadta a miniszterelnöktől. A jövőben sem látja nehézkesebbnek, hogy eljuttassa érveit és tapasztalatait a döntéshozókhoz, mivel a képviselőkkel jó kapcsolatot ápol, amit a közös célok és az egységes szemléletmód is segít.

A kormánymegbízott elmondta, a kormány célja, hogy egészen „az emberek házáig” elmenjenek, és minden egyes olyan településre eljussanak, ahol azt a lakosok szükségesnek ítélik. Ennek érdekében szeretnék fejleszteni az ügysegédi rendszert, amelynek lényege, hogy a legkisebb falvakba is eljusson az állam embere, ha ezt igénylik az ott élők, és heti 2-3, vagy akár több alkalommal ott helyben fel tudják venni az kérelmeket, és el tudják indítani a különböző ügymeneteket.

Emellett a kormányablakok számát is növelnék. Tarnai kiemelte, bár a sikert leginkább a visszajelzéseken keresztül lehet majd mérni, az már tényszerű adat, hogy 30-ról 21 napra csökkent az általános ügyintézési határidő. További eredmény az a több mint 250 jogszabály-módosítás, melyek által az ügyintézés jóval rövidebbé vált, ahogy az okmányirodák meghosszabbított, reggel 8-tól este 8-ig tartó nyitvatartási ideje is.

A kormánymegbízott elmondta, a 2010-ben indult reform keretében csökkentették a hivatali gépjárművek számát, és mintegy félezerrel kisebb lett a kormányhivatal apparátusa. A jövőben a változtatások helyett esetleg bővítésekre számíthatunk – hangsúlyozta Tarnai. Vannak még azonban olyan állami szervek, melyek nem tartoznak a kormányhivatalokhoz. Ezeket mindenképp integrálni szeretnék, ugyanis az elmúlt időszak bizonyította, hogy a koncentrált hivatalok jobban működnek, s így az is elkerülhető, hogy „pingpongozzanak” az ügyfelekkel.

A külföldi – mind nyugati, mind keleti – cégek számára is egyre vonzóbb lett hazánk a gyors és egyszerű ügyintézésnek köszönhetően. A konkrét lépésekről várhatóan ősztől dönt a kormány.

Az államtitkáron keresztül a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja ezentúl a kormánymegbízottak munkáját, ami Tarnai szerint egy tiszta, átlátható rendszer, s így azt is logikusnak tartja, hogy mandátumuk is ugyanaddig tart, míg a kormányé. Feladatuk továbbra is a végrehajtás, így az integráción kívül várhatóan egyéb szerkezeti módosításra – a bővülésen kívül – nem kerül sor a közeljövőben. Pest megyében ugyan a finanszírozási kérdések némileg nehezebbek, adásunk vendége elmondta, hogy az elmúlt évek gazdasági intézkedései által sikerült saját forrásokat teremteniük, melyeket fel tudnak használni.

Az önkormányzatoknál ősztől komoly változások várhatók, köszönhetően az összeférhetetlenségi szabályoknak, valamint annak, hogy az országos és a helyi politika elválasztása érdekében ötévente kerül majd sor önkormányzati választásokra. A területi fejlesztéspolitikai feladatok továbbra is hozzájuk tartoznak majd, a kormányhivatalokkal szoros együttműködésben, egymás munkáját kiegészítve. Tarnai ebben is, ahogy a reformok végrehajtásában és az új szervezeti rendszer kialakításában is rendkívül fontos tényezőnek tartja az egyes személyek felelősségét, valamint a hivatástudatot. Ezek elsajátítására immáron felső fokon is van mód, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így a kormánymegbízott reméli, hogy hamarosan csak olyan emberek fognak a hivatalokban dolgozni, akik valóban a köz szolgálatát tartják elsődlegesen szem előtt.”

Forrás:
Tarnai: szükség van a további integrációra; OrientPress; 2014. július 29.