Skip to main content
közigazgatási informatika

Az Egyesült Államok főügyésze a nagy adatok igazságügyi használatával kapcsolatos problémákra figyelmeztet

Szerző: 2014. augusztus 10.No Comments

„…Az Egyesült Államok néhány államában, például Pennsylvaniában és Tennessee-ben azonban a bíróságok kísérleteznek azzal, hogy a big datát hívják segítségül a börtönbüntetés időtartamának meghatározásához. Kentuckyban pedig elindítottak egy projektet, hogy ezzel a módszerrel segítség a döntést, hogy kit lehet óvadék ellenében szabadon bocsátani a bírósági eljárás lezárultáig.

Eric Holder, az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának főügyésze azonban a napokban arra figyelmeztetett, hogy ez nagyon veszélyes fegyver: ha nem alkalmazzák kellő körültekintéssel, akkor egyeseket igazságtalanul hátrányosan érinthet a módszer alkalmazása. Holder szerint amennyiben nem vesznek figyelembe olyan nehezen megváltoztatható körülmények, mint az iskolai végzettség, a társadalmi-gazdasági helyzet, a lakókörnyezet stb., akkor megerősítik azokat az egyenlőtlenségeket, melyek az igazságszolgáltatásban és a társadalomban már eddig is megvoltak.

New Jersey egykori főügyésze, Anne Milgram azonban másként vélekedik. Szerinte a módszerből egyáltalán nem következik, hogy a meglévő előítéleteket erősíti. Milgram nem a levegőbe beszélt. Ő ugyanis részt vett egy alapítvány munkájában, amely Kentuckyban segítette a kockázatelemzés bevezetését az óvadék-rendszerben.

A programot koordináló alapítvány kimutatásai szerint egyébként a projekt során 15 százalékkal csökkent a bűnelkövetés a big data-alapú kockázatelemzés alapján óvadék ellenében szabadon bocsátottak körében, ráadásul több embert is helyeztek így szabadlábra a tárgyalás lezárultáig, mint korábban. Milgram szerint egyébként nem is használnak olyan adatokat, melyek a faji elfogultságot erősíthetnék.”

Forrás:
Amikor már bíróságok is big datával dolgoznak; Bitport; 2014. augusztus 5.
Holder Cautions on Risk of Bias in Big Data Use in Criminal Justice; Devlin Barrett; Wall Stret Journal; 2014. augusztus 1.