Skip to main content
energia

Elektromos autókra váltana az állam

Szerző: 2014. augusztus 14.No Comments

„Uniós pénzből és a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből befolyó összegből elektromos autók töltőállomás-hálózatát építené ki a kormány. Emellett a bevásárlóközpontokat, a parkolócégeket és egyes önkormányzatokat is köteleznék arra, hogy a parkolóhelyeik bizonyos százalékát tegyék alkalmassá az elektromos autók töltésére.

Országos, elektromos autókkal használható töltőállomás-hálózat kiépítésének tervén dolgozik a kormány – tudatta a Magyar Nemzettel Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára. A Jedlik Ányos-terv szerint a teljes infrastruktúra egy részét a parkolóhelyek működtetésére kötelezett bevásárlóközpontoknak, szórakozóhelyeknek, hiper- és szupermarketeknek, valamint a parkolásért pénzt kérő társaságoknak és egyes állami szereplőknek saját költségen kell megépíteniük. A meglévő parkolóhelyeket is alkalmassá kell tenni az elektromos autók töltésére. A főbb forgalmi csomópontoknál, főutak mentén pedig uniós támogatásból vagy a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó pénzből építené ki az állam a töltőhelyeket. Annak meghatározásához, hogy pontosan hol lesz szükség ilyen állomásokra, a Magyar Mérnöki Kamara segítségét kérik.

– A töltőhálózatot a közlekedési és a villamosenergia-infrastruktúra metszéspontjain szeretnénk kialakítani, így alacsonyabb költségek mellett tudjuk felállítani a rendszert – emelte ki Glattfelder Béla. Elmondta, a világban egyre jobban elterjed az elektromos autók használata, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években a technológia robbanásszerű fejlődésen ment keresztül. Megszűnt az a félelem, hogy útközben lemerül az akkumulátor, az új fejlesztésű elektromos autók ma már meglehetősen nagy távolságot tudnak megtenni.”

Forrás:
Elektromos autókra váltana az állam; mno.hu; 2014. augusztus 11.