Skip to main content
közigazgatás: magyar

A KLIK és a Gyemszi is a kormányhivatalokhoz kerülhet

Szerző: 2014. augusztus 14.No Comments

„Akár az iskolák fenntartójának számító KLIK, valamint a kórházak felügyelő szerve, a Gyemszi is a kormányhivatalokhoz kerülhet – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a fővárosi kormánymegbízott. A Miniszterelnökség és az illetékes államtitkárság mintegy 50 olyan ügykört vizsgál, amely a kormányhivatalokhoz kerülhet. Erről ősszel dönthet az Országgyűlés – tette hozzá György István, aki azt is bejelentette: ezzel párhuzamosan az ügyintézést is egyszerűsíteni szeretnék.

A fővárosi kormánymegbízott azt sem tartja kizártnak, hogy önkormányzati hatáskörök is átkerülnek a Miniszterelnökség fennhatósága alá tartozó kormányhivatalokhoz. György István – szavai szerint – több javaslatot is benyújtott a kormányzathoz a kormányhivatalok további működéséről. Hozzátette: egyedileg kell megvizsgálni az egyes ügykörök adminisztrációját és ahol lehetséges csökkenteni a bürokráciát. „A cél, hogy mindenki a lakóhelyéhez lehető legközelebb intézhesse az ügyeit.”

A korábbi főpolgármester-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy „a BKV a BKK-val együtt mozog, azaz mindkét társaságnak egy tulajdonosi kézben kell lennie.” György István elképzelhetőnek tartja, hogy a budapesti közösségi közlekedés állami kézbe kerül. Ennek éves költségvetését a fővárosi kormánymegbízott nemzetgazdasági volumenűnek nevezte, ugyanis 140 – 145 milliárd forintot tenne ki.

György István úgy véli, hogy 1998 és 2010 között mintegy 800 milliárd forintot kellett volna fordítani az elavult budapesti közlekedés fejlesztésére, karbantartására. Hozzátette ugyanakkor, hogy ami az elmúlt négy évben megvalósult már meghaladja ennek az összegnek az egynegyedét.

A városüzemeltetésért felelős egykori főpolgármester-helyettes emlékeztetett a miniszterelnök korábbi nyilatkozatára, hogy az idén ősszel megalakuló Fővárosi Közgyűlés struktúrája ideiglenes lesz, ugyanis a tapasztalatok alapján a következő ciklusra alkothatja meg a parlament a végleges önkormányzati választójogi rendszert.”

Forrás:
György István: a KLIK is a kormányhivatalokhoz kerülhet; Inforádió; 2014. augusztus 14.